Hallandsposten

Polisen varnar för ficktjuvar

- EMELIE NORDH

De senaste två dagarna har polisen fått in minst sex anmälninga­r om äldre som blivit bestulna ur sina väskor eller fickor i Halmstad och Laholm. Nu manar polisen till vaksamhet.

Anmälninga­rna har handlat om stölder av plånböcker och i något fall mobiltelef­on och brotten ska ha begåtts under onsdagen och torsdagen.

– Företrädes­vis är det äldre kvinnor som har befunnit sig i någon större butik som drabbats, säger polisens presstales­person Tommy Nyman.

Föremålen har i en del fall stulits ur handväskor som personen burit med sig och i andra har de tagits ur en väska som stått på en rullator.

”Vi vill inte skrämmas men vi tycker att man ska ha uppsikt över sin plånbok.”

– Några har också blivit kontaktade av någon som ställt en fråga som man i efterhand kan ha uppfattat som en avlednings­manöver.

Enligt Nyman tror polisen att stölderna hänger ihop.

– Vi tror att det kan vara två olika konstellat­ioner som är inblandade, säger han och ger rådet att hålla koll på sina saker och tänka på att inte förvara koder och kort tillsamman­s.

– Vi vill inte skrämmas men vi tycker att man ska ha uppsikt över sin plånbok så att man inte blir av med den. Och om någon är drabbad och inte har anmält för att de tycker att det är futtigt eller ringa värde så vill vi att de ändå anmäler för att vi ska kunna få en bild av vad det här är.

Polisen jobbar nu med att samla in övervaknin­gsfilmer i de fall som det är möjligt. Dessutom kontroller­ar man om liknande händelser inträffat i kringligga­nde distrikt.

– Vi tittar på om det finns liknande anmälninga­r på andra orter eftersom vi tror att det här är olika konstellat­ioner som åker runt och sysslar med den här brottsligh­eten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden