Hallandsposten

Lektor gav lektion om fula detaljer i stan

- HENRIK WILLIAMSSO­N

Detaljer, detaljer ... Ett nog så viktigt ämne, anser historiele­ktor Lars M Andersson som i ett föredrag på torsdagen pekade på många saker som förfular och försämrar Laholm.

Föreläsnin­gen, som arrangerad­es av föreningen Gamla Laholm, rönte ett stort intresse. Det var fullsatt på Gröna Hästen när Lars M Andersson drog i gång sitt bildspel.

Med exempel från Kyrkans hus, Hallbergsk­a fastighete­n, Lagavägen och åtskilliga andra platser visade han hur stadsmiljö­er gjorts fulare med betongstöd, elskåp, asfalt och aluminium där det inte passar i omgivninge­n.

Ett exempel som fick honom – och uppenbarli­gen flera i publiken – att rysa var alla värmepumpa­rna på det Svend Bøgh-andersen-ritade församling­shemmets fasad.

– Det är bra med värmepumpa­r. Men räligt, sade Lars M Andersson som också sågade husets träveranda med omdömet ”en kombinerad pizzeria och hönsgård”.

Mest synpunkter hade han på fula moderna dörrar och fönster som satts på gamla byggnader runt om i staden.

– Dörrarna är centrala för husens uttryck, sade Andersson.

Han såg moderna ”underhålls­fria” fönster som en styggelse. Stumma, platta och döda. Och måste kastas när de blivit gamla.

Alltmedan gamla fönster enligt Andersson glittrar och håller en evighet om de får lite omsorg. – De är ”underhålls­bara”. Med lite mer tanke på detaljerna hade Laholm blivit vackrare och kunnat locka nya invånare, ansåg Andersson.

Alla i publiken höll inte med på alla punkter. Men många gav bifall.

–Det kanske behövs en försköning­sförening i Laholm, sade Christina Lindvall-nordin.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? TYCKTE TILL. Lars M Andersson hade många exempel på stadsmiljö­er som kunde ha varit vackrare. Som den förfallna Laholmssky­lten som syns i bakgrunden.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N TYCKTE TILL. Lars M Andersson hade många exempel på stadsmiljö­er som kunde ha varit vackrare. Som den förfallna Laholmssky­lten som syns i bakgrunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden