Hallandsposten

Nyval utlyst

SPANIEN: REGERINGEN SVARADE PÅ UTROPANDET AV SJÄLVSTÄND­IGHET

-

Katalonien­s ledare har tagit steget fullt ut och utropat självständ­ighet. Den spanska regeringen svarar med att upplösa regionparl­amentet och utlysa nyval till den 21 december. Premiärmin­ister Mariano Rajoy meddelar också Katalonien­s regering och polischef får sparken.

Senaten i Madrid gav Mariano Rajoy grönt ljus att ta över styret av Katalonien kort efter att regionparl­amentet utropat självständ­ighet tidigare i dag.

Efter ett extra regeringsm­öte meddelade Rajoy att regeringen agerat för att sätta direktstyr­et i verket. Bland annat har han bett författnin­gsdomstole­n att ogiltigför­klara de beslut som fattats av regionparl­amentet i Katalonien om självständ­ighet, rapportera­r Reuters.

– Vi anser att det är angeläget att lyssna på alla Katalonien­s medborgare, så att de kan avgöra sin framtid och att ingen kan sätta sig över lagen å deras vägnar, säger Rajoy i ett tv-sänt tal.

ÅTGÄRDERNA ATT AVSÄTTA Katalonien­s regering och polischef var väntade, liksom att ett nyval till regionparl­amentet skulle hållas inom kort.

Katalonien­s största självständ­ighetsröre­lse ANC har manat offentliga­nställda att inte lyda order från Madrid och att utöva ”passivt motstånd”. Även regionpres­identen Carles Puigdemont manar anhängare att inte ta till våld.

Spaniens författnin­gsdomstol inledde omedelbart processen emot den katalanska självständ­ighetsdekl­arationen. Riksåklaga­ren och andra parter har nu tre dagar på sig att lämna in inlagor, rapportera­r Reuters.

Samtidigt meddelar det spanska åklagarämb­etet att åtal mot Carles Puigdemont för uppror kommer att lämnas in i nästa vecka. Enligt spansk lag kan uppror straffas med

 ??  ?? FICK SIN VILJA IGENOM. Demonstran­ter utanför Katalonien­s regionparl­ament, som också ville att Katalonien skulle
FICK SIN VILJA IGENOM. Demonstran­ter utanför Katalonien­s regionparl­ament, som också ville att Katalonien skulle

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden