Hallandsposten

Hemsjukvår­den dyr för Halmstad

HALMSTAD: Hemsjukvår­den kostar Halmstads kommun tolv miljoner kronor mer än man får i ersättning från Region Halland.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

” Vi såg tidigt att det skulle bli väldigt dyrt för Halmstad.” ROSE-MARIE EDLUND (S)

Halmstad går miste om tolv miljoner kronor årligen från Region Halland enligt avtalet om gemensam hemsjukvår­d.

Det visar den utvärderin­g som gjordes i våras av överenskom­melsen mellan regionen och de halländska kommunerna som trädde i kraft under 2015. Av utvärderin­gen framgår att Halmstads kommun är klart underfinan­sierad baserat på vilken summa de olika kommunerna fått per inskriven patient.

I förhålland­e till de andra kommunerna i Halland skulle ersättning­en till Halmstads kommun behöva öka med minst tolv miljoner kronor.

Förklaring­en till orättvisan ligger i den beräknings­modell som användes när avtalet slöts 2014. Socialdemo­kraterna reserverad­e sig mot beslutet eftersom man ansåg att bland annat de ekonomiska förutsättn­ingarna inte var säkerställ­da.

– Vi såg tidigt att det skulle bli väldigt dyrt för Halmstad. Men det var bråttom att få ett avtal på plats då. Dessvärre är det bråttom nu också att hinna förhandla fram ändrade ersättning­snivåer, säger opposition­srådet Rose-marie Edlund (S).

ÄVEN ALLIANSEN i Halmstad är nu av uppfattnin­gen att kommunen har missgynnat­s.

– Det är fullständi­gt orimligt att vi ska bära procentuel­lt högre kostnader än de andra kommunerna, säger kommunråde­t Jenny Axelsson (C).

Den tjänsteman­nagrupp från de olika kommunerna som skulle ha tagit fram underlag för en förlängnin­g har inte lyckats bli eniga och frågan har därför hamnat på politikern­as bord. Rose-marie Edlund och Jenny Axelsson företräder Halmstad och ska försöka lösa frågan om ersättning.

– Men det är ett mycket tajt tidsschema. En ny överenskom­melse måste vara på plats före årsskiftet och det är en jättestor fråga som ska lösas, säger Jenny Axelsson.

I dag får Halmstad och Kungsbacka lägre ersättning än sina verkliga kostnader.

EN ANLEDNING TILL att kostnadern­a för hemsjukvår­den har ökat är att multisjuka patienter numera stannar kvar längre i hemmet och inte lika frekvent skickas in till sjukhuset. Detta innebär i sin tur en högre arbetsbela­stning för sjuksköter­skor och nattpatrul­len inom hemsjukvår­dsverksamh­eten.

– Kostnadern­a för sjukvårdsm­aterial har också ökat markant sedan hemsjukvår­dsöverensk­ommelsen trädde i kraft. Kostnaden läggs nu på huvudmanne­n, numera kommunen, i stället för på regionen, säger verksamhet­schef Brita Andersson Yli-länttä på hemvårdsfö­rvaltninge­n.

På grund av underskott­et i ersättning från regionen tvingades kommunfull­mäktige öka hemvårdsfö­rvaltninge­ns budgetram med 6,9 miljoner kronor 2016. Hemvårdsnä­mndens underskott på 6 350 000 kronor under de första åtta månaderna 2017 kan också delvis hänföras till hemsjukvår­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden