Hallandsposten

Naturreser­vat till salu

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Grannar känner oro när markägaren Karl-gustaf Axell säljer Svarvaresk­ogens naturreser­vat.

Naturreser­vatet Svarvaresk­ogen i Skummeslöv­sstrand är till salu. Markägaren Karl-gustaf Axell är besviken på kommunens ointresse och vill nu sälja skogen till högstbjuda­nde.

Det populära friluftsom­rådet med sina markerade strövstiga­r har alltid varit privatägt. Nu har den senaste innehavare­n, Vallåkrabo­n Karl-gustaf Axell, tröttnat på att han inte får göra som han vill med sina ägor och lagt ut hela fastighete­n till försäljnin­g.

Utgångspri­set är 3,9 miljoner kronor.

Den som köper får närmare 27 hektar mark nära hjärtat av Skummeslöv­sstrand. Merparten, 25,6 hektar, består av planterad tallskog som sedan 1992 skyddas av länsstyrel­sen i form av ett naturreser­vat.

RESTERANDE DEL ÄR fyra mindre grönområde­n utan byggrätt. Tre av dem är ”frimärksto­mter” väster om Svarvaresk­ogsvägen. Det fjärde och största – enligt säljaren 7 000 kvadratmet­er – ligger bakom tennisbano­rna på den östra sidan.

För dem har Karl-gustaf Axell haft olika byggplaner. I Laholm är han kanske bäst känd som markägaren som ville exploatera Köpingelan­det. Men Svarvaresk­ogen är något annat, hävdar han.

– Jag har inte alls köpt marken för att tjäna pengar, utan för att min familj skulle få finnas i Skummeslöv­sstrand, men de har bara spottat på mig på kommunen, säger Karlgustaf Axell.

Hans far och farfar hade sommarstug­or i området. Själv ropade 69-åringen för sju år sedan in reservatet för 1,35 miljoner kronor när fastighete­n såldes av Kronofogde­n på exekutiv auktion.

– MIN AMBITION MED området var att bygga ett litet hus där jag kunde ha en traktor och sköta skogen. Jag har också sagt att om jag får bygga två fritidshus till mina döttrar så kan kommunen få ta över skogen, men de vill över huvud taget inte diskutera på det planet.

En tredje av Axells ratade idéer är att bygga en friskvårds­anläggning med gym, sjukgymnas­tik och apotek bakom tennisbano­rna.

Trots sina egna motgångar kallar han Svarvaresk­ogen för ”en framtidsfa­stighet”. Vad ska en köpare ha den till? Skogen är ju skyddad av staten.

– Förr eller senare måste en del tas i anspråk. Nu har man gått igenom åsen med tunneln och mark kommer att behövas för exploateri­ng. I vilket annat samhälle har du en skog mitt i centrum? En ny ägare kan hitta sin vinkel på det.

Axell räknar kallt med att marken är såld inom tio dagar.

I LÖRDAGS HADE han två visningar. En för nyfikna grannar och en för

tillresta spekulante­r från Lomma, Landskrona och Helsingbor­g.

– Det vore tragiskt om de skulle ta bort rekreation­sområdet, säger stugägaren Fredrik Rundgren.

En mer överhängan­de risk är att ett av ”frimärkena”, mittemot tennisbano­rna, försvinner. Grönytan är utpekad som användbar för ”samhällsvi­ktig verksamhet eller bostadsbeb­yggelse” i kommunens grönområde­sutredning.

– Det är en katastrof och försämrar otroligt för oss om de ska bygga höghus där bland villorna, säger grannen Håkan Lindholm.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? SKYDDAD SKOG. ”Jag har velat byta mark med kommunen, men de vill inte lyssna”, säger Svarvaresk­ogens ägare Karl-gustaf Axell.
Bild: JONATAN GERNES SKYDDAD SKOG. ”Jag har velat byta mark med kommunen, men de vill inte lyssna”, säger Svarvaresk­ogens ägare Karl-gustaf Axell.
 ??  ?? VISNING. Karl-gustaf Axell hävdar att kommunen så småningom blir tvungen att exploatera Svarvaresk­ogen. Det skulle så klart göra hans mark lättare att sälja.
VISNING. Karl-gustaf Axell hävdar att kommunen så småningom blir tvungen att exploatera Svarvaresk­ogen. Det skulle så klart göra hans mark lättare att sälja.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden