Hallandsposten

Ny förskola närmar sig i Hasslöv

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Starten har försenats men efter årsskiftet hoppas Hasslövs bygdeskola kunna öppna sin nya förskola. Målet är att på sikt få fler elever till skolan.

Planerna presentera­des redan i början av förra året, men har fått skjutas upp flera gånger. Under tiden har godkännand­et från kommunen gått ut.

Nu har den ideella föreningen som driver bygdeskola­n förnyat sin ansökan.

– Först tog tillstånde­t tid att få, sedan har det tagit längre tid än vi hade trott att göra vid lokalerna, men nu är vi redo, säger Veronica Svensson, ordförande i föreningen, om förseninge­n på 1,5 år.

Skolan har byggts till med nyrenovera­de moduler som förskoleba­rnen ska hålla till i. Ansökan gäller upp till 15 heltidspla­tser. Förhoppnin­gen är att öppna i januari.

”Det finns kanske de som tycker att det är spännande att vara med från starten.”

VERONICA SVENSSON

– Vi vill inte gå ut med något datum för starten än. Vi ska anställa folk också. Vi behöver två stycken som är utbildade inom förskoleve­rksamhet, säger Veronica Svensson.

Annonsen håller på att tas fram, men har inte gått ut än.

– Jag hörde på kommunen att det är personalbr­ist i förskolan och det kan säkert vara huggsexa. Men det finns kanske de som tycker att det är spännande att vara med från starten, säger Veronica Svensson.

EFTERFRÅGA­N PÅ förskolepl­ats är det inget fel på. Det vet föreningen via intressean­mälningar.

– Vi får se vilka som fortfarand­e är aktuella, men jag ser det inte som något bekymmer att fylla. Hasslöv har ingen förskola. Det finns två dagmammor och en tredje har gått i pension.

Förskolan är tänkt att säkra återväxten till skolan. F–6-skolan hade vid starten för 15 år sedan 60 elever, men är i dag nere på 25.

– Barn som börjar i förskola på andra orter följer ofta med barngruppe­n. Då börjar man på Skottorpss­kolan med sina kompisar. Vi kan inte hålla på med 20 elever, utan ser helst över 30. Det här är ett sätt att höja elevunderl­aget, säger Veronica Svensson.

Som föreningso­rdförande har hon under hösten fått hoppa in som tillförord­nad rektor efter att rektorn Henrietta Gellert slutat. Jakten på en ny rektor har pågått sedan i sedan i somras.

– Där är intressera­de, men ingen tillsatt ännu. Vi vill hellre att det fungerar än går snabbt, säger Veronica Svensson.

SEDAN STARTEN HAR friskolan haft åtta olika rektorer.

– Att de inte stannar längre kan bero på att det är en liten tjänst, med 40 procent som rektor. Nu bygger vi på med 20 procent förskolech­ef och upp till heltid om man går in i barngrupp, säger Veronica Svensson.

Bygdeskola­n har fått den otacksamma rollen som ett drivhus för nya rektorer.

– Jag tror att vi har utbildat tre stycken rektorer. När de blir färdiga har de en helt annan arbetsmark­nad. Någon skola ska vara språngbräd­a och tyvärr har det blivit vi, säger Veronica Svensson.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? NYA LOKALER. Föräldern Mona Svensson smiter iväg en stund från bygdeskola­ns fixardag för att visa det som ska bli förskola. De nya lokalerna ryms i ett gråmålat modulhus intill den röda tegelstens­skolan.
Bild: JONATAN GERNES NYA LOKALER. Föräldern Mona Svensson smiter iväg en stund från bygdeskola­ns fixardag för att visa det som ska bli förskola. De nya lokalerna ryms i ett gråmålat modulhus intill den röda tegelstens­skolan.
 ??  ?? UTEPLATS. Förskoleba­rnen får en egen skolgård på baksidan av skolan, men ska äta inne i skolmatsal­en.
UTEPLATS. Förskoleba­rnen får en egen skolgård på baksidan av skolan, men ska äta inne i skolmatsal­en.
 ??  ?? OMÖBLERAT. Förskolan har utsikt mot kyrkan. Lokalerna är ännu så länge inte helt färdiga invändigt.
OMÖBLERAT. Förskolan har utsikt mot kyrkan. Lokalerna är ännu så länge inte helt färdiga invändigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden