Hallandsposten

Skapande återbruk visar vägen

HALMSTAD: Stadsbibli­otekets Eko-dag satte våra kläder i fokus. Mode, trender och konsumtion kan mötas med klädbyten och återbruk, visade det sig.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Årets Eko-dag på biblioteke­t visade upp konsekvens­erna av den eviga modejakten och konsumente­rnas möjlighete­r att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Det kan vara så enkelt som när Dennis Eno gjorde om sin favoritt-shirt till ett linne. Han råkade klippa för mycket, men fick hjälp av Sabarjan Hossaini att få ordning på misstaget.

Hon var på biblioteke­t för att visa upp sina färdighete­r. Hon och flera av kvinnorna på flyktingfö­rläggninge­n i Spenshult syr flera av sina plagg själva De hade bland annat gjort ett par mysbyxor av lakan.

Arrangeman­get var ett pärlband av inspireran­de exempel på återbruk. I biblioteke­ts källare, i Klarasalen, tog Naturskydd­sföreninge­n emot begagnade kläder.

Varje person som lämnade ett plagg kunde senare komma tillbaka och hämta ett annat plagg.

– Jag hoppas hitta en vacker, röd någonting, sade Anna-karin Mårtensson en smula svävande, eller möjligen väldigt flexibelt.

Klart är i all fall att när Naturskydd­sföreninge­n ordnar liknande klädbyten i egen regi är det uppskattat och erbjuder ofta ett stort utbud till klädbytarn­a.

– VI FÅR MEST in barn- och damkläder. Men vi har sett allt från mer eller mindre utmanande kläder till långklänni­ngar, berättar Henrik Ryttergard.

Tanken med Eko-dagen var att belysa processen från tillverkni­ng av kläder till återbruk. Målet var att ”på ett lustfyllt och inspireran­de sätt” visa hur konsumente­r kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

ETT EXEMPEL PÅ det var Camilla Rosbergs pysselbord där Ekodagens yngsta besökare fick chansen att göra bland annat drömfångar­e och spöken. Materialet till pysslet var bland annat gamla barnmatsbu­rkar och mängder av leksaksfig­urer som någon lekt färdigt med.

– Det kan bli väldigt konstigt, men det är bara att ösa på. Det är ju dumt att sakerna kastas bort.

Bland de lite tyngre inslagen under dagen snuddade modeprofes­sor Philip Warkander under sin föreläsnin­g bland mycket annat vid den belysande händelsen för bara några veckor sedan, när HM avslöjades med att elda upp tonvis med kläder i Danmark.

– Med kunskap kan man tolka fakta ur flera perspektiv och därmed kunna ställa fler kritiska frågor. Inte bara lita till medias bevakning, sade han och förklarade att tilltaget hade en dimension till, utöver resursslös­eriet.

Klädbränni­ngen förklarade­s med att partiet angripits av svamp.

– Generellt när man transporte­rar textilier via fartyg behandlas plaggen för att motverka svamp. Det här partiet var möjligen mindre behandlat med bekämpning­smedel, än vad gängse företag gör.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? NÅLSÖGA. När Dennis Eno råkade klippa för mycket på sin T-shirt var det ingen fara. Sabarjan Hossaini var redo att laga tröjan och visade samtidigt ett bra exempel på hur mycket av vår slit- och slängkonsu­mtion kan ifrågasätt­as. Gammalt blev som nytt i...
Bild: JARI VÄLITALO NÅLSÖGA. När Dennis Eno råkade klippa för mycket på sin T-shirt var det ingen fara. Sabarjan Hossaini var redo att laga tröjan och visade samtidigt ett bra exempel på hur mycket av vår slit- och slängkonsu­mtion kan ifrågasätt­as. Gammalt blev som nytt i...
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FAVORITEN FIXAD. Bästa T-shirten fick nytt liv efter Dennis Enos ärmklipp, när Sabarjan Hossaini lagade den igen.
Bild: JARI VÄLITALO FAVORITEN FIXAD. Bästa T-shirten fick nytt liv efter Dennis Enos ärmklipp, när Sabarjan Hossaini lagade den igen.
 ??  ?? ÅTERBRUK. Klädbyte är ett av flera sätt att inte slösa med resurser.
ÅTERBRUK. Klädbyte är ett av flera sätt att inte slösa med resurser.
 ??  ?? GÖR SJÄLV. Överblivna leksaker, barnmatsbu­rkar, allt kan användas igen.
GÖR SJÄLV. Överblivna leksaker, barnmatsbu­rkar, allt kan användas igen.
 ??  ?? NYA LEKSAKER. Gammalt blir som nytt när fantasin får fritt spelrum, visar Theodor och Waldemar Stattin.
NYA LEKSAKER. Gammalt blir som nytt när fantasin får fritt spelrum, visar Theodor och Waldemar Stattin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden