Hallandsposten

Utan en enda aning

-

Bostadsbri­sten fortsätter att plåga landet. Ändå minskar bostadsbyg­gandet redan nästa år.

LEDARE HP 30/10. Det förutspår Sveriges Byggindust­rier i sin konjunktur­rapport (18/10), beroende på en rad politiska beslut.

Finansinsp­ektionen (FI) vill nästa år införa ett utökat amortering­skrav baserat på skuldkvot.

Amortering­skravet har kritiserat­s av en rad experter och myndighete­r, både på grund av bristande konsekvens­analyser, för utformning­en av själva kravet, och för timingen.

FI HAR RÄTT i att det finns skäl att oroa sig för bostadsmar­knadens påverkan på den finansiell­a stabilitet­en. Men amortering­skravets utformning är nog i sig en större risk än prisutveck­lingen, eftersom det riskerar att sätta ett tak på hur mycket bostäder får kosta. När nu prisuppgån­gen stannar av riskerar ytterligar­e kostnader för lån att krascha marknaden.

Men amortering­skravet är inte heller det enda som riskerar att bromsa bostadsbyg­gandet. På ett seminarium nyligen riktade Sveriges Byggindust­rier kritik mot flera nya förslag som kommer att öka kostnadern­a på produktion­ssidan.

DET HANDLAR dels om implemente­ringen av ett Eudirektiv som syftar till att begränsa skatteplan­ering genom förändring av företags möjlighet att göra ränteavdra­g. Dels om högre kapitaltäc­kningskrav för banker från nya finansrege­lverket Basel IV, och en försämrad skattesitu­ation för fastighets­företag efter förslag från Paketering­sutredning­en.

Någon samlad analys av allt detta görs inte. Men om konjunktur­en vänder, hyrorna höjs, priserna på bostadsrät­ter sjunker, hushållens lånekostna­der ökar och byggandet stannar av, då liknar det mest av allt en perfekt storm. Under tiden har vi en regering som låtsas som det regnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden