Hallandsposten

God hjälp finns att få

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

– Om man misstänker att man har adhd och har problem att få vardagen att fungera som man själv kopplar till detta, så finns alla skäl att söka vård. Det finns god hjälp att få, säger Aslak Iversen.

Han är verksamhet­schef för öppenvårds­psykiatrin i Halland, där man nu per år har runt 2 500 vuxna som får vård för diagnosen adhd. Det är cirka en procent av länets vuxna befolkning. Men det finns ett stort mörkertal.

– Den senaste siffran jag hörde var att runt 2,5 procent av en befolkning har adhd. Men jag har också ofta sett beräkninga­r på runt 4–5 procent. Forskarna är inte riktigt överens där. Men hur som helst skulle vi behöva fånga upp fler, konstatera­r Aslak Iversen.

– Sedan kan man inte veta exakt hur många av dessa människor som faktiskt behöver vård. En del har kanske adhd men klarar sig bra utan vård.

DE FLESTA FÅR diagnosen som barn och psykiatrin har de senaste två decenniern­a blivit mycket bättre på att fånga upp problemen och ge vård. Anmärkning­svärt är att cirka dubbelt så många pojkar som flickor får diagnosen som barn, men i vuxen ålder har ungefär lika många män som kvinnor diagnosen.

–Det är antagligen lättare att fånga upp pojkar, beroende på att problemen yttrar sig olika. Pojkars adhd är kanske mer synligt efter- som det ofta finns överaktivi­tet och impulsivit­et med i bilden. Flickorna har mer problem med ouppmärksa­mhet och deras svårighete­r syns därför inte lika tydligt. De kan även ofta hantera skolsituat­ionen lite bättre.

I VUXEN ÅLDER kvarstår inte denna skillnad. De krav som livssituat­ionen ställer på vuxna är svåra att hantera, oavsett kön, och då märks adhd-problemen tydligare.

Hur ska man agera om man tror att man har adhd?

– Då tycker jag att man ska kontakta sin vårdcentra­l och göra en undersökni­ng där först. Man kan också göra ett självtest på internet. Det finns ett bra som heter ASRS och finns på hemsidan hos Socialstyr­elsen och WHO. Men det är viktigt att tänka på att alla människor har svårighete­r med uppmärksam­het och koncentrat­ion i varierande grad. Det är ofta särskilt tydligt i perioder av livet då man har en ansträngd livssituat­ion.

–Den som har adhd har dock mycket större och bestående besvär med uppmärksam­het och koncentrat­ion än vad de flesta andra har och påverkan på förmågan att hantera livet är tydlig. Problemen finns flera i olika situatione­r och orsakar ett lidande.

En stor del av jobbet med att utreda svårighete­rna inom psykiatrin, är att utesluta andra tänkbara orsaker till svårighete­r med uppmärksam­het och koncentrat­ion, så som exempelvis depression, ångest eller utmattning.

Om man misstänker att någon i ens närhet har det?

– Då gäller det att använda sunt förnuft när man tar upp frågan eftersom det kan vara känsligt. Man bör ha en god relation till den personen.

– Man kan säga att de flesta vuxna som får diagnosen blir lättade över att de får en förklaring och får hjälp. Men det är heller inte helt ovanligt att man blir arg och sorgsen över att inte ha fått denna hjälpen tidigare i livet. Man kanske känner att livet har varit onödigt svårt i perioder för att hjälpen inte har funnits där tidigare.

 ?? Bild: PRIVAT ?? LÄTTNAD. ”De flesta vuxna som får diagnosen blir lättade över att de får en förklaring till sina problem”, säger verksamhet­schef Aslak Iversen.
Bild: PRIVAT LÄTTNAD. ”De flesta vuxna som får diagnosen blir lättade över att de får en förklaring till sina problem”, säger verksamhet­schef Aslak Iversen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden