Hallandsposten

”Hotet är bara ett långskott”

- JONATAN GERNES

Skogen är skyddad av reservatet. Svarvaresk­ogens förkämpe Thomas Borggren är inte orolig för att friluftsom­rådet ska försvinna vid en försäljnin­g.

Vid visningen uttryckte flera grannar farhågor för vad som nu ska hända med strövområd­et. Deras ängslan delas inte av Thomas Borggren, en av de drivande i nätverket Bevara Svarvaresk­ogen.

– Reservatsf­örordnande­t ligger och det finns ingen byggrätt. Det här måste mer vara ett långskott, säger Thomas Borggren.

Nätverket bildades för fyra år sedan av privatpers­oner i Skummeslöv­sstrand när Svarvaresk­ogen hotades av exploateri­ng.

Det gällde då den del av skogen som ligger utanför naturreser­vatet. Under en period hägnade markägaren, företaget Sweden park, in området med stängsel, som påtrycknin­gsmedel mot kommunen för att få bygga bostäder. Nätverket bildade opinion, uppvaktade politiker och förde en framgångsr­ik kamp för att behålla naturen.

DEN HÄR GÅNGEN är det själva reservatet som är till salu. Men det spelar ingen roll om det är Karl-gustaf Axell eller någon annan som äger marken eftersom naturreser­vatet ändå inte får röras, anser Borggren. Inte i nuläget i alla fall. – Är det så att någon börjar härja i detta och kommunalpo­litikerna skulle börja lyssna, då är det klart att vi måste agera.

På lördag är det byafika, där nätverket brukar träffas.

– Då kommer vi säkert att diskurera detta, säger Thomas Borggren.

Bland grannarna finns det de som menar att en framtida exploateri­ng förts på tal bara för att driva upp markpriset.

– De mindre tomterna har inte heller någon byggrätt, så jag fattar inte hur han ska få ut de pengarna, säger Thomas Borggren.

FRÅN KOMMUNENS SIDA säger Ove Bengtsson (C), ordförande i miljöoch byggnadsnä­mnden, att det finns en politisk majoritet mot att exploatera i Svarvaresk­ogen. Men kommunen har inget intresse av att äga naturreser­vat.

– Det här har han köpt på spekulatio­n från första början. Det har talats mycket om grönområde­na, men vi har aldrig utställt några löften, säger Ove Bengtsson.

 ?? Bild: FREDRIK MAGNUSSON/ARKIV ?? INTE OROLIG. Thomas Borggren är aktiv i Bevara Svarvaresk­ogen.
Bild: FREDRIK MAGNUSSON/ARKIV INTE OROLIG. Thomas Borggren är aktiv i Bevara Svarvaresk­ogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden