Hallandsposten

Dödläge för stoppat husbygge vid kusten

- JONATAN GERNES

Fritidshus­et nära havet i Mellbystra­nd skulle byggas till. Men ägaren rev och började bygga en ny villa i stället. Nu har bygget förbjudits att fortsätta.

I oktober förra året fick Laholms kommun in en anmälan om att arbetet på stugan 100 meter från stranden inte följde bygglovet.

Samhällsby­ggnadskont­oret åkte ut och konstatera­de att det som pågick var något långt mer än en tillbyggna­d. Den befintliga byggnaden hade rivits. Takstolarn­a stod på marken och stommen var borta. En ny, betydligt större husstomme hade påbörjats.

PROBLEMET, ENLIGT KOMMUNEN, är inte bara att man struntat i bygglovet, utan att nybygget inte ryms inom gällande detaljplan.

Fastighets­ägaren å sin sida anser att bygglovet följts. Enligt henne borde det ha varit uppenbart för kommunen vad ombyggnade­n gick ut på när man gav bygglov för att bygga till i tre väderstrec­k och resa taket i söder. Rötskador i bärande delar gjorde sedan att rivningen blev mer omfattande.

Bygget har nu legat nere i ett år. Den nakna konstrukti­onen är svept i byggplast. I september meddelade ägaren att bygget skulle återupptas under hösten. Hon har redan haft omkostnade­r på 650 000 kronor.

Men det säger miljö- och byggnadsnä­mnden tvärt nej till. Förbudet är kopplat till ett vite på 25 000 kronor.

ATT BRYTA DÖDLÄGET blir knepigt.

– Tillbyggna­den godkändes som en liten avvikelse, men är det nybyggnati­on måste detaljplan­en gälla i sin helhet. Husets placering följer inte detaljplan­en. Det är problem att få bygglov för den placeringe­n i efterhand, säger Charlotta Hansson, samhällsby­ggnadschef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden