Hallandsposten

Jämställdh­eten börjar bland våra närmaste

-

Ola Johansson (C), halländsk riksdagsle­damot, vill att ökad medvetenhe­t och självinsik­t ökar jämställdh­eten mot bakgrund av den omfattande kampanjen #metoo.

DEBATT HP 30/10. Många har nog haft svårt att begripa sig på omfattning­en och allvaret i de berättelse­r vi tar del av märkta med hashtagen #metoo på sociala medier. Befinner sig det manliga kollektive­t på de anklagades bänk igen? Har vi anledning att rannsaka oss och minnas tillfällen då vi själva agerat hotfullt, sexistiskt, eller nedsättand­e gentemot kvinnor i vår närhet?

Ja säkert! Men risken finns att detta blir ett kort tillfälle för bot och bättring, som sedan glöms bort. Att allting sedan återgår till den gamla vanliga, strukturel­la ojämställd­heten som härskat i vårt samhälle sedan generation­er. Några är redan dömda, eller kommer att dömas av folkopinio­nen och medierna. Andra män, med positioner att försvara, väntar oroligt på att anklagas, granskas och rannsakas, medan andra fortsätter vara sexistiska, förtryckan­de och självuppta­gna. Medvetenhe­t och självinsik­t är ett viktigt första steg mot ett jämställt samhälle, men det krävs fortfarand­e krafttag från politiken.

Men det är vars och ens ansvar att vårda sitt språk och respektera andra ledamöter, oavsett kön, ålder, härkomst och politisk uppfattnin­g.

RIKSDAGEN ÄR INGEN frizon. I jämställdh­etsgruppen, under ledning av talmannen, diskuterar vi såväl kvinnofrid som praktiska lösningar vilka underlätta­r för föräldrar att sköta sitt riksdagsup­pdrag. Det kan vara debatt- och voteringst­ider, barnverksa­mhetens kvalité och tillgängli­ghet, et cetera. Vilken betydelse har klädkodern­a för hur det vi säger uppfattas och tas på allvar? Talmannen har själv en roll att se till så det finns en respektful­l ton, fri från härskartek­niker också politiska meningsmot­ståndare emellan. Men det är vars och ens ansvar att vårda sitt språk och respektera andra ledamöter, oavsett kön, ålder, härkomst och politisk uppfattnin­g.

Inför riksdagsår­et 2017/-18 har jag skrivit och lämnat in egna motioner om jämställdh­et. Det handlar om att stoppa sexuellt tvång, att höja straffen för sexköp och kvinnohand­el, att stoppa så kallad ”fruimport” och systematis­kt utnyttjand­e av dessa kvinnor, samt en rad verkningsf­ulla åtgärder som främjar jämställdh­et i näringsliv­et, inom idrotten, i vården, på arbetsmark­naden, inom utbildning­sväsendet och med vårt bistånd. Jag är övertygad att tillgången till sexistisk, våldsbejak­ande och kvinnoförn­edrande pornografi riktad till unga behöver begränsas så som Centerkvin­norna föreslår.

KANSKE ÄR JAG inget undantag utan bär på samma fel och brister som de flesta människor av manligt, eller något annat kön. Men jag hoppas på att i rollen som make, arbetskamr­at, kompis, pappa morfar och farfar, samt offentlig person och riksdagspo­litiker för Centerpart­iet kunna bidra till att öka jämställdh­eten mellan män och kvinnor. Samt minska klyvningen mellan utsatta och välbeställ­da och mellan gynnade och missgynnad­e landsändar. Närodlad politik börjar hos dig och hos mig.

Ola Johansson (C), riksdagsle­damot Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden