Hallandsposten

Stolthet i Linköping efter Smguldet

- ANDERS HANSSON/TT

Linköping lyckades – mot alla odds – försvara sitt Sm-guld i damallsven­skan. Resultatet 0–0 borta mot Kvarnsvede­n räckte för att guldhattar­na skulle komma fram.

– Innan säsongen var det inte många som trodde på oss, därför känns det så oerhört skönt att vi kunde försvara Sm-guldet, säger Linköpings tränare Kim Björkegren.

Guldscener­na på Kvarnsvede­ns IP präglades av glädje, lättnad och en stolthet bland spelarna. Man ska inte räkna ut Linköping.

Få trodde på Linköping innan säsongen. Efter Sm-guldet i fjol hade laget förlorat flera toppspelar­e och klubben fick bygga nytt. Årets guldtrupp innehåller tolv nya spelare.

Dessutom tog Kim Björkegren över som tränare inför den här säsongen.

– Det var tufft, men jag har hela tiden trott att det skulle vara möjligt att vinna Sm-guld igen, men de som vet bättre trodde något annat, berättar Kim Björkegren som samtidigt minns pressen under säsongen.

– Vid sommarvila­n ledde vi med fyra–fem poäng och därefter har det hela tiden varit en kamp för att säkra guldet. Det var en kamp.

LÄGET INFÖR SÖNDAGENS match mot bottenlage­t Kvarnsvede­n var glasklart. En poäng räckte till guld.

Men Kvarnsvede­n, som spelade för överlevnad i högsta serien, utmanade verkligen Linköping och klarade en poäng, vilken var viktig för båda lagen.

– Det kändes ändå ganska stabilt, även om vi hela tiden hade respekt för Kvarnsvede­ns snabba omställnin­gar. Det gjorde att vi blev krampaktig­a framåt, säger Kim Björkegren.

Efter slutsignal­en började guldjublet och i centrum fanns Kosovare Asllani. Den stora profilen som kom till Linköping under säsongen och varit starkt bidragande till guldet.

– Jag är otroligt stolt över spelarna i det här laget. De har verkligen lyckats prestera på hög nivå under hela säsongen, trots att klubben förlorade så många spelare. Det är stort.

HON FÖRKLARAR SAMTIDIGT en hemlighet bakom framgången:

– Vi har flera rutinerade spelare som är stommen i laget. De har tagit ansvar tillsamman­s med flera av våra yngre spelare. Den kombinatio­nen har varit viktig.

Nu hoppas hon att det ska vara slut på spelaromsä­ttningen i Linköping.

– Jag vill att Linköping ska bli en del av svensk fotbolls historia. Då måste vi behålla spelarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden