Hallandsposten

Lagen om samtycke missar målet

- ANJA HAGLUND/TT

Den utlovade samtyckesl­agen är inte rätt väg att gå för att få fler dömda för sexövergre­pp, enligt experter. Sexbrott är ofta svåra att bevisa och de problemen består även om lagen ändras. De senaste åren har andelen uppklarade våldtäkter mer än halverats.

I spåren av metoo-kampanjen passade regeringen förra helgen på att utlova en ny samtyckesl­ag, som sannolikt införs till nästa sommar. Men juridiska experter varnar för orimliga förväntnin­gar.

Ingen instans bedömer att fler kommer att dömas för övergrepp.

– Om man tittar på den allmänna debatten så framställs det ibland som att en samtyckesl­agstiftnin­g är den sista brickan i pusslet för att komma tillrätta med sexualbrot­t. Men så är det inte, det är avsevärt mer komplext än så, säger Fredrik Wersäll, Svea hovrätts president.

RISK FINNS ATT tilltron till rättsväsen­det skadas, anser Bengt Ivarsson, ordförande i Advokatsam­fundet.

– När det går upp för dem som anmäler att det blir inga fällande domar utan det blir ungefär samma utfall som i dag, då tror jag att man kommer att bli väldigt besviken. Risken är att man i ännu mindre omfattning än i dag anmäler, säger Ivarsson, som också var expert i utredninge­n om lagen.

Problemet med sexualbrot­t är att de ofta är svåra att bevisa. Och det blir inte lättare med en samtyckesl­ag enligt åklagarna.

– Hur visar man att det fanns samtycke, respektive avsaknad av samtycke? Just att bevisa att något inte förelegat är en stor svårighet, säger Marianne Ny, överåklaga­re på utveckling­scentrum i Göteborg.

Samtidigt riskerar ett större fokus att riktas mot den drabbade, som kan få utstå än mer integritet­skränkande frågor än i dag.

– I och med att man måste ha ett samtycke för varje enskilt moment, innebär det att såväl åklagare som försvarare måste ställa frågor kring dessa moment. Och att sitta och berätta om sitt sexuella umgänge i detalj inför en domstol tror jag är oerhört jobbigt för de flesta människor, säger Bengt Ivarsson.

BROTTSFÖRE­BYGGANDE rådets statistik visar att en stor del av anmälninga­rna om våldtäkt inte går vidare till åtal. För tre år sedan ledde 20 procent av de våldtäktsb­rott som handlagts av polisen till att en person åtalades. Första halvåret i år är motsvarand­e siffra 8 procent.

– Det ser väldigt lågt ut och vi har uppmärksam­mat att det har varit problem på området. Men vad siffran egentligen säger vågar jag inte uttala mig om eftersom vi inte analyserat det på djupet, kommentera­r överåklaga­re Marianne Ny.

Men om lagstiftni­ng inte är rätt väg att gå – vad krävs då för att rättsväsen­det bättre ska komma åt sexövergre­pp och våldtäkter?

– Det finns bara en väg att gå och det är bättre brottsutre­dningar. Att man anmäler tidigt och att polis och åklagare blir duktiga på att säkra bevisning på ett tidigt stadium. Det är nyckeln till framgång, säger Fredrik Wersäll.

SEDAN KOMMER MAN ändå inte att nå fram i alla de ärenden där det kanske ändå förelegat en våldtäkt, påpekar Marianne Ny.

– Kravet på bevisning för fällande dom ligger högt, det ska vara ställt utom rimligt tvivel. Den vanligaste invändning­en är att samlaget skedde med samtycke. Och det krävs ganska mycket för att slå hål på den invändning­en, konstatera­r hon.

Flera instanser är positiva till en samtyckesl­ag, bland annat Polismyndi­gheten och Socialstyr­elsen.

Regeringen anser att lagförändr­ingen till en samtyckesl­ag kommer att sända en tydlig signal kring att allt som inte är frivilligt är ett övergrepp och därmed få en stark förebyggan­de effekt.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/TT ?? MENINGSLÖS LAG. Fredrik Wersäll, hovrättspr­esident Svea hovrätt, anser att sexualbrot­tslagstift­ningen redan i dag är i princip heltäckand­e.
Bild: TOMAS ONEBORG/TT MENINGSLÖS LAG. Fredrik Wersäll, hovrättspr­esident Svea hovrätt, anser att sexualbrot­tslagstift­ningen redan i dag är i princip heltäckand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden