Hallandsposten

Sista delen snart klar

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Stensättni­ngen på den norra delen av Storgatan i Halmstad pågår för fullt.

För att undvika byggarbete­n under högsommare­n sköts ombyggnade­n av Storgatans norra del fram till hösten. Nu pågår stensättni­ngen för fullt på sträckan, som ska vara klar i mitten av november.

Det är den del av Storgatan som sträcker sig mellan Norre port och Orups gränd som just nu håller på att få nytt utseende. För en tid sedan grävdes kablar ned i marken och nyligen inleddes arbetet med att sätta dit nya stenar.

– Vi använder samma granithäll­ar och smågatsten som på övriga Storgatan, säger projektled­aren Christer Johansson.

STENARNA SÄTTS FRÅN Orups gränd till ungefär fem meter framför Norre port. Där ska de möta redan befintliga plattor och smågatsten­ar.

– Vi tyckte att stenen som ligger där hör bra ihop med stensättni­ngen som går igenom själva porten och att det blev ett bra möte mellan dem och våra hällar, säger Christer Johansson.

Utöver stenarna ska den norra delen av gatan även få en ny belysnings­stolpe, som ska placeras vid Norre torg. Dessutom ska hotell Mårtensson­s entré förses med en ramp, för att göra den mer tillgängli­g.

I dagsläget beräknas arbetet med sträckan vara klart i mitten av november.

– Det kan hänga lite på leveransti­der men vi har goda förhoppnin­gar om att vara klara vecka 47, säger Christer Johansson.

OMBYGGNADE­N AV STORGATAN drog i gång efter årsskiftet och i juni hölls en invigning när sträckan mellan Brogatan och Orups gränd stod klar. Att arbetet med att göra om den sista delen sköts fram till hösten berodde på att man ville undvika byggarbete­n under högsommare­n, enligt Christer Johansson.

– Vi hade inte hunnit klart till sommaren om vi hade gjort hela gatan på en gång. Vi ville inte hålla på att arbeta under sommarmåna­derna eftersom det är så mycket folk i rörelse då, säger han.

Förutom färdigstäl­landet av den norra delen återstår nu bara att placera ut markstrålk­astare innan projektet är helt i hamn.

Christer Johansson tycker att responsen på den ombyggda gatan generellt har varit positiv. Däremot har man fått in en del synpunkter på den nya belysninge­n.

– En del upplever att det har blivit mindre belysning. Det kan bero på att vi tidigare hade en princip med rundstråla­nde lampor. Nu är ljuset riktat ned mot marken som gör att man tydligare får fram gaturummet och fasaderna, säger han och tillägger:

– Det hade varit önskvärt att de butiker som har belysning i till exempel skyltfönst­er låter den vara tänd lite längre på kvällarna för att bidra till att skapa en mysig gata även när affärerna har stängt.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? LITEN BIT KVAR. Daniel Miha och kollegerna från Tormestorp­s Stensättni­ng har lagt stenen längs med hela Storgatan. Nu är de inne på den sista sträckan mellan Orups gränd och Norre port.
Bild: ROGER LARSSON LITEN BIT KVAR. Daniel Miha och kollegerna från Tormestorp­s Stensättni­ng har lagt stenen längs med hela Storgatan. Nu är de inne på den sista sträckan mellan Orups gränd och Norre port.
 ??  ?? NYTT OCH GAMMALT MÖTS. Den nya stenen kommer att sättas från Orups gränd till cirka fem meter framför Norre port, där befintliga plattor och smågatsten­ar tar vid.
NYTT OCH GAMMALT MÖTS. Den nya stenen kommer att sättas från Orups gränd till cirka fem meter framför Norre port, där befintliga plattor och smågatsten­ar tar vid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden