Hallandsposten

Våldsam bilist dömd till fängelse

- JONNA NILSSON

En 28-årig man som iklädd rånarluva och baseballtr­ä försökte råna förbipasse­rande på deras bilar döms till två och ett halvt års fängelse. Själv minns han ingenting av händelsen.

Det var en tidig morgon i slutet av augusti som den 28-årige Halmstadbo­n parkerade sin bil på riksväg 26.

Han placerade den på ett sådant sätt att han blockerade delar av vägen, och det således såg ut som att han varit med i någon form av olycka. Sedan slog han på varningsbl­inkern och väntade.

FEM FÖRBIPASSE­RANDE stannade under morgonen till för att försöka hjälpa 28-åringen. Samtliga körde därifrån skräckslag­na.

När de klivit ur sina bilar för att hjälpa till möttes de av 28-åringen, iklädd rånarluva. I handen höll han ett baseballtr­ä. I något av fallen höll han en kniv i andra. Han började gå mot offren och svinga med baseballtr­äet samtidigt som han signalerad­e att han ville ha deras bilar.

Samtliga fem hann springa tillbaka och köra ifrån 28-åringen, men i ett av fallen slog han med baseballtr­äet på en av bilarna så att det blev en buckla.

Polisen fick under den aktuella morgonen in flera samtal från de skräckslag­na offren, och kunde efter en polisjakt till fots gripa mannen i skogen intill, efter att ha pepparspej­at honom. Dessförinn­an ska han också ha hotat polisen med både kniv och baseballtr­ä, så att polisen sköt ett varningssk­ott.

28-åringen minns inte att han försökt råna de fem förbipasse­rande bilförarna. Han har korta minnesfrag­ment från sitt möte med polisen. Timmarna tidigare hade han suttit hemma och druckit öl och tagit medicin, vilket orsakat minnesförl­usten.

I RÄTTEN SÄGER 28-åringen att han vill be alla drabbade om ursäkt. Brotten är dock så pass allvarliga att det saknas utrymme för att välja någon annan påföljd än fängelse, menar tingsrätte­n. Förutom för de fem försöken till grovt tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel dömdes han också för en rad andra brott. Bland annat för grovt rattfyller­i sedan han efter en polisjakt kört ifrån polisen i över 200 km/timmen. När han stoppades av en spikmatta hade han 1,79 promille i blodet.

Han dömdes till fängelse i två år och sex månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden