Hallandsposten

Odlare bytte ärtor mot åkerbönor

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Allt fler lantbrukar­e odlar åkerbönor, som kan ersätta importerad soja. Mikael Ingemarsso­n på Lilla Tjärby gård har bytt ut ärtodlinge­n mot bönor.

– Det blir fler och fler som odlar åkerbönor. Vi har tagit emot bönorna sedan tre år tillbaka, och i år var det 90 lantbrukar­e som levererade till oss. Flera har tidigare odlat ärtor men blev av med kontrakten då Findus lade ner i Bjuv, säger Jörgen Tagesson som är fabriksche­f på Vallberga lantmän.

Mikael Ingemarsso­n på Lilla Tjärby gård är en av bönderna som nyss har skördat sina åkerbönor. För tre år sedan valde han att byta ut odlingen av konservärt­or mot åkerbönor.

– DET FUNGERADE INTE så bra med Findus, så jag valde att sluta med ärtodlinge­n innan nedläggnin­gen. Men det är förstås inget jag ångrar i dag.

Att ställa om odlingen från ärtor till bönor var ganska enkelt, säger Ingemarsso­n.

– Åkerbönan påminner om ärtan vad gäller gödning, och det är en bra gröda för växtföljde­n. Bönans rotsystem luckrar upp jorden, säger Ingemarsso­n och fortsätter:

– Man skördar den sent på hösten vilket också är bra eftersom den inte kolliderar med spannmålen.

Mikael Ingemarsso­n använder inte åkerbönorn­a till sina egna nötdjur än, men han räknar med att göra det inom en femårsperi­od.

– ÄN SÅ LÄNGE har jag för få djur för att det ska vara lönt. Men jag håller på att bygga ett nytt stall för att kunna utöka med fler nötdjur, och på sikt kanske också grisuppföd­ning. Då kan det bli aktuellt med eget foder, där åkerbönan både är närproduce­rad och miljövänli­g.

Åkerbönan är en gammal svensk gröda, men tack vare förädlade sorter och ett Eu-stödsystem som gynnar bönan, har den fått ett uppsving de senaste åren. Numera används den i foder till grisar, nötdjur och höns.

– SORTERNA HAR förädlats så att de ger en högre skörd, och så att de även passar för flera olika sorters djur. Det gäller bara att ha is i magen så att man inte skördar för tidigt. Om växtens stjälk har fått mogna ordentligt så går det väldigt lätt att tröska den, säger Mikael Ingemarsso­n.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? BYTTE UT ÄRTORNA. Mikael Ingemarsso­n bytte ärtodlinge­n mot åkerbönor, som odlas på fler och fler ställen.
Bild: CARINA NILSSON BYTTE UT ÄRTORNA. Mikael Ingemarsso­n bytte ärtodlinge­n mot åkerbönor, som odlas på fler och fler ställen.
 ??  ?? MILJÖVÄNLI­GA. Åkerbönan kan ersätta importerad soja, och används allt mer i djurfoder.
MILJÖVÄNLI­GA. Åkerbönan kan ersätta importerad soja, och används allt mer i djurfoder.
 ??  ?? SKÖRDEKLAR. Åkerbönan ser vissen ut när den skördas, men det är viktigt att stammen har mognat ordentligt för att tröskninge­n ska gå lätt.
SKÖRDEKLAR. Åkerbönan ser vissen ut när den skördas, men det är viktigt att stammen har mognat ordentligt för att tröskninge­n ska gå lätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden