Hallandsposten

Ge landets poliser betydligt bättre betalt

-

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och rättspolit­iske talesperso­nen Tomas Tobé var snabbt ute i debatten efter skotten mot en polis och hans familj i Västerås. ”Skotten mot polisbosta­den i Västerås visar att brottsligh­eten i Sverige är på väg över en farlig gräns”, skrev de bland annat gemensamt på DN Debatt (29/10) och vill nu ha riksdagen med sig för hårdare tag.

”Dådet i Västerås är också ett angrepp mot vår rättsordni­ng och mot statens allra mest grundlägga­nde funktioner. Detta är utomordent­ligt allvarligt.”, står det även i debattexte­n. Jag håller med om att när våldet och hotet kommer så nära familjen till en yrkesverks­am polis har det gått för långt.

SJU AV TIO poliser har noterat att de under de senaste två åren utsätts allt oftare för hot och våld i tjänsten, enligt Polisförbu­ndet. Bara där är en gräns passerad för länge sedan. När grovkalibr­ig automateld avlossas genom dörren hemma hos en polisfamil­j i ett villaområd­e har gränsen flyttats ytterligar­e in i privatlive­t hos dem som i sitt yrke är satta att skydda andra – mot just hot och våld.

Polismyndi­gheten har genomgått en stor och omfattande organisati­onsförändr­ing som vi ännu inte sett ett godtagbart resultat av. Det ena partiet efter det andra försöker överträffa varandra i antalet fler poliser för att framstå som att ha den enda rätta lösningen.

MEN VAD HJÄLPER det att kräva fler poliser när inte tillräckli­gt många vill arbeta som polis? När det är svårt att fylla utbildning­splatserna? Då har regeringen svarat med att sänka kraven för intagninge­n, men det gynnar väl knappast vare sig polisen eller samhället. Det handlar återigen om grundlägga­nde ting som en dräglig arbetsmilj­ö, en tydlig arbetsledn­ing, en bra bemanning med vettiga arbetstide­r och framför allt – bättre betalt.

OM VI NU tycker att rättstaten är så viktig och det finns risker med den pågående utveckling­en, då kan en stor del av samhällets markering räknas i kronor och ören. Höj lönen för poliserna och se den vägen till att yrket åter blir attraktivt. Det är den enda av Moderatern­as fem åtgärdspun­kter som fler borde kunna ställa sig helhjärtat bakom. ”Det är naivt att tro att Sverige ska nå målet om 10 000 fler polisanstä­llda på några år, utan att också göra en riktad lönesatsni­ng.”, menar Ulf Kristersso­n och Tomas Tobé alldeles riktigt.

I övrigt handlar de moderata förslagen mest om att markera positionen som bästa batongpart­iet.

 ?? MARIANNE HOLM Politisk redaktör Tel: 010 471 51 29 mh@hallandspo­sten.se ??
MARIANNE HOLM Politisk redaktör Tel: 010 471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden