Hallandsposten

Läslov eller höstlov – i vart fall finns mycket att göra

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Läslovet är i full gång och det är också höstlovet med massor av aktivitete­r för barn och ungdomar.

Den här lediga veckan nämns numera med två begrepp, läslov och höstlov. Men ambitionen är densamma att erbjuda barn och ungdomar roliga saker att göra på sin ledighet.

– Läslovet är en satsning som regeringen gör för att öka läsningen bland unga. Vi har valt den vinkeln för att barn och ungdomar ska uppleva roliga saker som är kopplade till läsning, säger My Sörensson, litteratur­pedagog på Stadsbibli­oteket i Halmstad.

ATT LÄSA ÄR att lägga grunden till språket som gör det möjligt för unga att inhämta informatio­n och kunna delta i samhällsli­vet hävdar My Sörensson.

– Vi trycker gärna på empati. Genom boken får läsaren uppleva en annan människas verklighet och situation. Bra läsförståe­lse påverkar i alla skolämnen på alla sätt och vis, säger hon.

Halmstads kommun som samordnar lovaktivit­eterna och informerar om dem håller sig till höstlov.

– Vi landade i höstlov eftersom namnet funkar till allt det roliga som händer. Sammantage­t finns ett hundratal program med en bredd som spänner över allt från skräcksmin­k inför halloween till dans, kultur, fotboll, bad med mera. Det finns något kul för alla barn och jag hoppas att de tar del av utbudet, säger Jennifer Ehlde, kommunikat­ör på Halmstads kommun.

OSKARSTRÖM­S BIBLIOTEK ÄR ett av alla bibliotek som erbjuder läslov. Den här måndagen är det fullsatt kring borden i barnrummet när konstnären Camilla Rosberg är på plats och pysslar med dem.

– Nu inför halloween har en del barn mardrömmar, så vi tillverkar drömfångar­e. De tar bort de onda drömmarna, i alla fall har vi det i tankarna när vi tillverkar dem, säger Camilla Rosberg.

Biblioteke­t noterar att läsning är en trevlig form av umgänge.

– Vi har många barnfamilj­er här över huvud taget. Det märks att orten växer. Föräldrar sitter gärna här och läser med sina barn, säger Marita Pettersson, biblioteks­assistent på Oskarström­s bibliotek.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? PYSSEL. Harumi Miura Grände gör en drömfångar­e som kan vara bra att ha. ”Ibland vaknar jag när drömmen blir dålig”, säger hon.
Bild: ROGER LARSSON PYSSEL. Harumi Miura Grände gör en drömfångar­e som kan vara bra att ha. ”Ibland vaknar jag när drömmen blir dålig”, säger hon.
 ??  ?? FIASPEL PÅ BIBBLAN. Björn Eriksson blir slagen om och om igen av sönerna Mio och Emil.
FIASPEL PÅ BIBBLAN. Björn Eriksson blir slagen om och om igen av sönerna Mio och Emil.
 ??  ?? KONCENTRAT­ION. Nellie Törneman Ferman gör sin egen fantasisku­lptur.
KONCENTRAT­ION. Nellie Törneman Ferman gör sin egen fantasisku­lptur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden