Hallandsposten

Malmagårde­n i stort behov av renovering

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Malmagårde­ns äldreboend­e har stora renovering­sbehov. Bland annat behövs större ytor för att de äldre ska kunna ta sig fram lättare med rullatorer och rullstolar.

På det särskilda boendet på Realgatan har inga större renovering­ar gjorts sedan 1989. Boendet är inte anpassat för fler personer än när det byggdes och det uppfyller inte dagens krav.

Omsorgsnäm­nden har nu lämnat ett förtydliga­nde till kommunstyr­elsen om behovet av att moderniser­a Malmagårde­n. Detta ska prioritera­s i investerin­gsbudgeten för 2018–2021.

– VI HAR GJORT en beskrivnin­g på allt vi tycker ska renoveras. Boendet är inte längre tidsenligt och vi måste kunna använda lokalerna på ett bättre sätt, säger Gunnel Johansson (S), ordförande i omsorgsnäm­nden.

1989 var Malmagårde­n ett ålderdomsh­em för personer med lättare problem i vardagen. I dag är personerna som flyttar in på Malmagårde­n betydligt äldre och har större omsorgsbeh­ov. De behöver mer utrymme för hjälpmedel som rullatorer och rullstolar.

I DAG FINNS det inte tillräckli­gt stora utrymmen för ”socialt innehåll” i vardagen, som måltider, titta på TV, spela spel eller få sällskap.

– Vi vill att de äldre ska vara uppe så mycket som möjligt och röra sig i de allmänna lokalerna. Man ska leva tills man dör, menar Gunnel Johansson.

Några förslag är att ”bygga bort” institutio­nskänslan med den långa korridoren, bygga två matsalar med plats för cirka 15 matgäster och två gemensamhe­tsutrymmen. Det behövs också en altan eller uteplats och större utrymmen för att hantera mat i avdelnings­köken.

 ?? Bild: ISABEL BARK/ARKIV ?? INTE TIDSENLIGT. Det behövs större gemensamma utrymmen på Malmagårde­ns äldreboend­e.
Bild: ISABEL BARK/ARKIV INTE TIDSENLIGT. Det behövs större gemensamma utrymmen på Malmagårde­ns äldreboend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden