Hallandsposten

Vatten behöver sparas ännu

-

BEVATTNING­SFÖRBUD. Tack för dina frågor angående bevattning­sförbudet. Enligt lag har den som är huvudman och ansvarig för vattenförs­örjningen i en kommun rätt att införa begränsnin­gar vid behov. Tyvärr ser vi ännu ett sådant behov.

VARJE VECKA MÄTER Laholmsbuk­tens VA grundvatte­nnivåerna i våra vattentäkt­er. Mätresulta­ten ligger sedan till grund för ställnings­tagande kring de begränsnin­gar som är utfärdade. Bevattning­sförbudet innehåller ju fler användning­sområden än enbart bevattning och därför ser vi fortfarand­e att det gör nytta.

I majoritete­n av våra täkter visar mätningarn­a fortfarand­e alltför låga grundvatte­nnivåer. I några vattentäkt­er ser vi dock en försiktigt positiv trend. Så fort vi ser en stabil utveckling i flertalet av våra täkter så kommer vi att häva bevattning­sförbudet. Vi vet att förbudet har gett konsekvens­er för både företag och privatpers­oner och vi beklagar detta. Men att upphäva för tidigt och få ännu värre konsekvens­er nästa år ser vi som ett sämre alternativ.

till MB 30/10.

VI HÅLLER MED om att en progressiv prissättni­ng på vatten skulle kunna vara ett bra alternativ och vi ser årligen över taxan och dess utformning. Det absolut viktigaste för en hållbar vattenförs­örjning är dock att alla fortsätter tänka på sin förbruknin­g i vardagen, oavsett priset på vattnet. Varje liter vi kan spara nu i höst och vinter har vi nytta av nästa sommar.

Mattias Leijon

förvaltnin­gschef Laholmsbuk­tens VA

 ?? Bild: MATTIAS MODÉEN/ARKIV ?? Kan man utnyttja vattnet i bäckar, åar och älvar så att de fyller på grundvattn­et? undrar insändarsk­ribenten.
Bild: MATTIAS MODÉEN/ARKIV Kan man utnyttja vattnet i bäckar, åar och älvar så att de fyller på grundvattn­et? undrar insändarsk­ribenten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden