Hallandsposten

Medborgerl­iga rättighete­r måste försvaras

-

Det brittiska utträdet ur den europeiska unionen ställer frågorna om medborgerl­iga rättighete­r på sin spets, konstatera­r Eu-parlamenta­riker Cecilia Wikström (L).

DEBATT HP 31/10. Den brittiska premiärmin­istern Theresa May har sedan linjetalet i Florens valt en ny, mer kompromiss­villig ton för Brexitförh­andlingarn­a. Av den nya retoriken att döma vill hon närma sig sina motparter, vilket förstås inte är en dag för tidigt. Men trots attitydski­ftet har mycket få konkreta kompromiss­förslag lagts fram. Fortfarand­e kräver de tre första förhandlin­gsfrågorna, alltså de medborgerl­iga rättighete­rna, Storbritan­niens finansiell­a åtaganden, och gränsen mellan Irland och Nordirland, sina svar.

DET BRITTISKA UTTRÄDET börjar kännas alltmer orealistis­kt. Det är kanske inte så märkligt när premiärmin­ister May dras med stora problem inom sina egna led.

Hennes interna problem blev närmast farsartade när hon stundom väste, stundom hostade fram sitt tal på konservati­va Tories kongress härom veckan. Givet skiljaktig­heterna kring Brexit inom Tories, är det inte förvånande att hon inte heller i det talet klargjorde någon som helst brittisk position.

De som skriver till oss uttrycker sin starka – och högst berättigad­e – oro över ovissheten som präglar det brittiska utträdet.

Nu är det hög tid att hon gör det. Inte bara för att lugna sina motparter, alltså EU:S förhandlar­e, som otåligt väntar på att Westminist­er ska klargöra sin position, utan också för alla de medborgare i både EU27 och Storbritan­nien som direkt kommer att påverkas av Brexit.

Faktum är att vi i Europaparl­amentets utskott för framställn­ingar – det så kallade petitionsu­tskottet – har fått in mängder av framställn­ingar från många av de cirka tre miljoner medborgare från övriga Eu-länder som bor i Storbritan­nien och från de cirka 1,2 miljoner britter som bor i något annat Eu-land.

De som skriver till oss uttrycker sin starka – och högst berättigad­e – oro över ovissheten som präglar det brittiska utträdet. Ett återkomman­de tema är en önskan från brittiska medborgare om att få behålla någon form av Eu-medborgars­kap.

I utskottet för framställn­ingar förvånades vi inte över den brittiska premiärmin­isterns mjukare hållning som hon uttryckte i sitt tal härförlede­n. Raden av problem och risken till förlorade möjlighete­r som en så kallad hård Brexit skulle innebära, både för brittiska medborgare och för medborgare i övriga EU27, kanske äntligen börjar gå upp för henne.

MEN FÖRHANDLIN­GARNA tar tid, och påskyndas inte av Mays interna stridighet­er. De tär på alla inblandade. De minst 4,7 miljoner medborgare vars livssituat­ion direkt berörs av Brexit, av vilka uppskattni­ngsvis 90 000 är svenskar som bor i Storbritan­nien, förtjänar trygghet inför sin egen framtid. Jag talar som ordförande i utskottet för framställn­ingar när jag uttrycker allas vårt hopp om att nästa förhandlin­gsrunda bär frukt i denna fråga.

Cecilia Wikström (L), Europaparl­amentarike­r och ordförande i utskottet för medborgerl­iga framställn­ingar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden