Hallandsposten

”Utsatta områden behöver lokal polis”

- MICKE LARSSON/TT

Lokalt förankrad polis i utsatta områden är avgörande för att stoppa rekryterin­g till kriminalit­et och våldsbejak­ande extremism, enligt integratio­nspolisen Ulf Boström. – Trygghet och säkerhet måste komma först, säger han.

Ulf Boströms arbete inom polisen i Göteborg har sedan 1979 varit inriktat på integratio­n av människor som flyttat till Sverige från andra länder.

Han hade hoppats att rapporten som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beställt tydligt skulle lyfta fram exempel på konkreta åtgärder mot våldsbejak­ande extremism.

Men Boström är också kritisk till själva idén att varje kommun ska ha en egen handlingsp­lan för problemet.

– En nationell samordnare ska givetvis sätta upp en nationell plan för vad som måste fungera i varje kommun. Om kommunen inte har koll på det här och det här, så får den nationella samordnare­n säga att nu får ni samarbeta med den och den aktören, och med polisen först och främst, säger Ulf Boström engagerat när vi träffar honom på Angereds polisstati­on.

Han anser att svensk polis generellt har dålig kunskap om personer i miljöer där religiös extremism frodas.

– Vi har bättre koll på politiska extremiste­r till höger och vänster, för de är mer som vi själva, säger Ulf Boström.

Han anser att polisen gjort ett avgörande misstag genom att avveckla sin lokala närvaro, som välutbilda­de kvarterspo­liser, i utsatta områden med många invandrare.

Han framhåller att många människor flytt till Sverige från länder med en korrumpera­d eller mycket svag statsmakt, och har med sig en kultur där sammanhåll­ning i klaner är avgörande för den egna säkerheten. När de inte känner trygghet från polisen i sina bostadsomr­åden, blir klanerna fortsatt viktiga.

– När jag går på begravning­ar av unga män som skjutits ihjäl, frågar de anhöriga mig: Varför kunde ni inte skydda honom? Vad ska jag svara, undrar Ulf Boström. * * * * *

 ?? Källa: ”FRÅN ORD TILL HANDLINGSP­LAN”, SKL Bild: ROBIN HALDERT/TT/ARKIV ?? Totalt har 127 handlingsp­laner studerats. Dessa represente­rar sammanlagt 134 av Sveriges 290 kommuner.
I genomsnitt är handlingsp­lanerna drygt nio sidor långa men skillnader­na är stora. Den längsta är 29 sidor och de fem kortaste består av bara en...
Källa: ”FRÅN ORD TILL HANDLINGSP­LAN”, SKL Bild: ROBIN HALDERT/TT/ARKIV Totalt har 127 handlingsp­laner studerats. Dessa represente­rar sammanlagt 134 av Sveriges 290 kommuner. I genomsnitt är handlingsp­lanerna drygt nio sidor långa men skillnader­na är stora. Den längsta är 29 sidor och de fem kortaste består av bara en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden