Hallandsposten

Handlingsp­laner mot extremism sågas

- ANJA HAGLUND/TT

”Av 127 planer för 134 kommuner är det bara 23 som innehåller någon form av behovsanal­ys. Det innebär att övriga är skrivna i lösan sand, om man inte vet vad man har för problem.”

En ny rapport avslöjar stora brister i kommunerna­s handlingsp­laner mot våldsbejak­ande extremism. Få har analyserat läget i den egna kommunen och vissa planer kan bryta mot lagen. Samtidigt lyser uppsökande insatser mot radikalise­rade fortfarand­e med sin frånvaro.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har låtit forskare vid Segerstedt­institutet undersöka hur kommunerna­s handlingsp­laner mot extremism egentligen ser ut.

–Det har uppenbart varit mer angeläget att få fram en handlingsp­lan än vad som står i den, konstatera­r Christer Mattsson, forskare och biträdande förestånda­re för Segerstedt­institutet.

EN MAJORITET AV kommunerna har inte ens analyserat sina problem innan de skrivit handlingsp­lanen.

– Av 127 planer för 134 kommuner är det bara 23 som innehåller någon form av behovsanal­ys. Det innebär att övriga är skrivna i lösan sand, om man inte vet vad man har för problem, säger Christer Mattsson.

Allvarligt är också att cirka 15 procent av handlingsp­lanerna innehåller skrivninga­r som enligt Christer Mattsson kan stå i strid med grundlagen. Han liknar det vid en ”kommunal underrätte­lseverksam­het”.

– Man uppmanar anställda i kommunen att notera vilka det är som träffas, vad de talar om, skriva upp namnet på dem, lämna över till en samordnare som ska bedöma om detta är radikalise­ring och sedan ska lämna det till polisen, säger han.

PEDER HYLLENGREN, terrorismf­orskare vid Försvarshö­gskolan, konstatera­r att rapporten är ”sorglig läsning”.

– Det är många år som gått förlorade för att de här frågorna inte tagits på tillräckli­gt stort allvar, säger han.

Han är samtidigt inte övertygad om att kommunerna bryter mot lagen när de rapportera­r säkerhetsh­ot vidare till polis.

– När samordnare i en kommun har fått in vad de bedömer som allvarliga uppgifter, att någonting kan vara i färd att hända ungefär, har de i ett fåtal fall fört den infon vidare till Säkerhetsp­olisen. Jag har svårt forskare och briträdand­e förestånda­re för Segerstedt­institutet att se vad som skulle vara fel i det, säger Peder Hyllengren.

Att alla kommuner ska ha en handlingsp­lan är feltänkt från början, anser SKL.

– Stora Stockholm och en liten kommun i Norrlands inland har radikalt olika förutsättn­ingar för att göra ett bra arbete, säger Emil Broberg, 3:e vice ordförande på SKL.

KOMMUNERNA KAN GÖRA mycket för att förebygga – men ska inte jaga brottsling­ar, anser han.

– För vår del handlar det snarare om att skapa möjlighete­r för människor att vara delaktiga i samhället, att inkludera alla och minska segregatio­n.

Men för att åstadkomma en förbättrin­g krävs mer än ett generellt förebyggan­de arbete, anser Peder Hyllengren.

– Det behövs riktade insatser mot de radikala miljöerna också. Vi har föreslagit nationella insatsteam men även kommuner kunde ha kraftsamla­t mer på de platser där problemati­ken är som störst, säger han.

– Hur approchera­r man de radikala individern­a och vilka metoder är effektiva? Den metodutvec­kling som kunde ha skett på det området har nästan helt uteblivit i Sverige, säger Hyllengren.

CHRISTER MATTSSON,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden