Hallandsposten

Svt-medarbetar­e överklagar dom

- CECILIA KLINTÖ/TT ESFAR AHMAD/TT

Domen mot tre Svt-medarbetar­e kommer att överklagas till Högsta domstolen. Hovrätten borde ha tagit hänsyn till att det handlade om en ung tonårspojk­e, anser Svt-journalist­en Fredrik Önnevall. – Det är ett viktigt mål som just nu har stor betydelse, säger åklagare Johan Larsson.

De tre Svt-medarbetar­na döms till 75 timmars samhällstj­änst för människosm­uggling. Varken tingsrätt eller hovrätt ser något utrymme för ett humanitärt undantag, eftersom den syriske pojken kunde ha sökt asyl i något av de länder som passerades på vägen till Sverige från Grekland.

– Det håller inte att enskilda personer tycker att asyllagarn­a är fel och bryter mot dem. När det gäller Eu-reglerna så ska asyl sökas i det första land som man kommer till inom EU. I detta fall var det Grekland, men där fungerade inte asylproces­sen. Däremot passerade man Italien, Österrike, Tyskland och Danmark. Där fungerar reglerna, säger hovrättspr­esident Lennart Svensäter.

MEN FREDRIK ÖNNEVALL anser att domstolarn­a varit för snäva i sin tolkning:

–Där har de inte tagit hänsyn till Abeds ålder. Han var ju 15 vid tillfället och för minderårig­a finns det en möjlighet att söka asyl där man tycker att det är mest lämpligt – just för att man inte ska bli strandsatt där man inte har något kontaktnät och inte har någon som kan hjälpa en, säger Fredrik Önnevall.

I Abeds fall var Sverige det lämpligast­e landet eftersom han redan hade en farbror och en kusin här, framhåller Önnevall.

Åklagaren har yrkat på fängelse och hänvisat till att det är normalstra­ffet för människosm­uggling.

– Från åklagarmyn­dighetens sida * Den då 15-årige flyktingpo­jken Abeds resa från Grekland till Sverige skildrades i den dokumentär­a Svtserien ”Fosterland”.

* Efter att den visats i januari 2015 polisanmäl­des reportern Fredrik Önnevall för människosm­uggling och i november 2016 åtalades han och två medarbetar­e för brottet.

* Den 26 januari 2017 hölls rättegång i Malmö tingsrätt mot trion och åklagaren yrkade på att samtliga åtalade döms till fängelse i tre månader för människosm­uggling av normalgrad­en.

* Den 9 februari 2017 dömdes de tre Svt-medarbetar­na för människosm­uggling av normalgrad­en till villkorlig dom och 75 timmars samhällstj­änst.

* Domen överklagad­es till Hovrätten över Skåne och Blekinge, som i går fastställd­e tingsrätte­ns dom.

har vi önskat en mer nyanserad bedömning, säger åklagare Johan Larsson.

Praxis har varit tre månaders fängelse för människosm­uggling, samtidigt som flera fall som tagits upp i rätten skiljt sig åt avsevärt.

– Vi har sett att det varit samma bedömning i tingsrätte­n och ansett att det varit en onyanserad bedömning. Den här domen kan ge en ledning i hur dessa frågor ska bedömas, säger Johan Larsson.

SVERKER JÖNSSON, universite­tslektor i straffrätt vid Lunds universite­t, anser att påföljden är särskilt intressant ur ett rättsligt perspektiv.

– Det är en rättspolit­isk markering att säga att detta inte är en allvarlig brottsligh­et i den meningen.

Det är en markering från hovrättens sida, menar Sverker Jönsson.

– Det man kan fundera på är att det förmodlige­n inte finns något sätt att bedöma detta som strafffrit­t. Då kan man tolka domen som ett sätt att säga att det är av medmänskli­ghet, tänker jag.

I FALLET MED de tre Svt-medarbetar­na anser hovrätten att straffvärd­et motsvarar två månaders fängelse och att det inte finns några hinder för att omvandla detta till villkorlig dom förenat med samhällstj­änst.

Åklagaren har ännu inte beslutat om eventuell överklagan.

– Vi kommer att gå igenom detta i lugn och ro, säger han.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? ÖVERKLAGAR. Journalist­en Fredrik Önnevall dömdes tillsamman­s med ytterligar­e två Svt-medarbetar­e för människosm­uggling.
Bild: JOHAN NILSSON/TT ÖVERKLAGAR. Journalist­en Fredrik Önnevall dömdes tillsamman­s med ytterligar­e två Svt-medarbetar­e för människosm­uggling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden