Hallandsposten

Nämnd: Macchiarin­i fuskade grovt

- TT

Den ökände kirurgen Paolo Macchiarin­is forskning byggde på fusk. Det konstatera­r Centrala etikprövni­ngsnämnden i ett utlåtande.

Centrala etikprövni­ngsnämnden (CEPN) har låtit granska sammanlagt sex vetenskapl­iga artiklar, däribland ”huvudartik­eln” som publicerad­es i tidskrifte­n The Lancet 2011. Artikeln beskriver operatione­n av den första patienten som fick en syntetisk luftstrupe vid Karolinska universite­tssjukhuse­t. Och CEPN är inte nådig i sin kritik mot Paolo Macchiarin­i och hans kolleger.

”Expertgrup­pen finner att det har getts vilseledan­de och förskönand­e informatio­n om patienters faktiska tillstånd samt att betydelsef­ull informatio­n undanhålli­ts i detta syfte och att det konstituer­ar oredlighet i forskning”, heter det i pressmedde­landet.

– Dessutom saknades etiska tillstånd, trots att man påstod motsatsen, vilket också är att betrakta som oredlighet, säger expertgrup­pens ordförande Lena Berke.

Expertgrup­pen uppmanar nu samtliga tidskrifte­r att dra tillbaka de aktuella artiklarna.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, är ”lättad” över beskedet.

”Redan för ett år sedan fanns det tillräckli­g grund för mig att agera gentemot Karolinska institutet­s ledning men nu finns det svart på vitt på att det inte gick rätt till. Det var forsknings­fusk”, skriver hon i ett uttalande.

Detta är andra gången som Paolo Macchiarin­is forskning granskas. Den första granskning­en, utförd av Bengt Gerdin, visade också på forsknings­fusk. En slutsats som dock förkastade­s av den dåvarande universite­tsledninge­n.

–Utredarna kommer fram till att Bengt Gerdins utredning var en väldigt bra rapport, så all heder åt honom, säger Lena Berke.

Enligt expertgrup­pen bör samtliga författare till de sex artiklarna fällas för vetenskapl­ig oredlighet, det vill säga forsknings­fusk, även om det största ansvaret landar på Paolo Macchiarin­i. TT har sökt Karolinska institutet som dock inte vill uttala sig om rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden