Hallandsposten

Skådis med fin känsla för komik

- ULLAMI NYHUUS

Den svenska skådespele­rskan Birgitta Andersson föddes i Mariestad den 23 april 1933. Hon växte upp i Halvfara, ett litet samhälle mellan Mariestad och Götene, där fadern Karl hade lanthandel och bensinmack.

I tonåren flyttade hon till Göteborg för att gå på gymnasium.

Parallellt med studierna gick hon på Pickwickkl­ubbens teaterskol­a. Mötet med teaterscen­en gav mersmak och 1951 sökte hon till Stadsteate­rns elevskola, dock utan att komma in.

Tillsamman­s med några kamrater som inte heller blivit antagna startade hon i stället Ateliertea­tern. 1953 upptäcktes hon av den kände regissören Sture Lagerwall som gav henne några biroller på Alléteater­n i Stockholm.

Efter några år kom det stora genombrott­et. Både Povel Ramel och Karl Gerhard uppskattad­e hennes komiska talanger och gav henne engagemang i både revyer och kabaréer.

Så småningom kom även Hans Alfredson och Tage Danielsson in i bilden.

1967 tog det tv-tittande svenska folket henne till sitt hjärta. Hon spelade då Teskedsgum­man i ”Adventskal­endern”. Lika älskad blev hon som trollet Daisy i ”Trolltider” 1979 – för att inte tala om hennes rollfigur Doris i filmerna om ”Jönssonlig­an”.

Birgitta Andersson lämnade teaterlive­t för flera år sedan, men stod åter på scenen i vintras när hon fick ta emot en hedersguld­bagge för sina insatser för teatern.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden