Hallandsposten

”Jag trodde att jag borde skärpa mig”

HP GRATTAR: DANIEL SJÖLIN, 40 ÅR I DAG

- LENA WREEDE/TT

Vi ses i huset i Bromma där Daniel Sjölin sedan tre år tillbaka bor med sin familj. Det är en vacker gammal enplansvil­la på cirka hundrasjut­tio kvadrat med inredd vind där barnen har sina sovrum och där även hamstern Skilla bor i sin bur.

Nere i källaren finns en öppen spis som inte används, en soffgrupp, lite bråte och Daniels skrivarhör­na. Här jobbar han de dagar han inte är på Kulturnyhe­terna, knäcker extra som reporter på ”Babel” eller är moderator.

UPPGIFTEN DEN HÄR dagen är att läsa in sig på den isländska författare­n Auður Ava Ólafsdótti­r som han ska intervjua för ”Stockholm literature festival” i slutet av oktober.

– En sammanfatt­ning av det jag läst av henne hittills är: ”livet har passerat och det finns ingen mening med något”, haha. Det gäller att inte öppna för många luckor i sitt inre.

Där fungerar de tre barnen som ett effektivt skydd mot att dras ned i djupa funderinga­r. Egentligen har hela livet förändrats sedan de kom, förklarar han. Som beslutet att lägga allt konstnärli­gt skrivandet åt sidan i samband med att första dottern föddes.

”Världens sista roman” skulle därför bli hans sista. Orsaken, förklarar han, är att konstnärli­gt skrivande uppfyller en med så mycket känslor. Men det gör även småbarn.

– Det var också en enorm befrielse att gå från att vara bekymrad diktator i sitt eget liv till en nöjd slav i någon annans.

Under de tio år som gått har han ägnat sig åt annat skrivande, som äventyrsbö­ckerna som han gjort tillsamman­s med Jerker Virdborg under synonymen Michael Mortimer, men även noveller – som den uppmärksam­made ”Alla vill bara gå hem” – och tidigare i år barnboken ”Stormen och monstertru­cken”.

MEN NU HAR det blivit dags att bryta löftet att aldrig mer skriva en * * * *

”Sorgligt, men inte överraskan­de. Jag har förstått att det är hitåt det barkar.”

”Jag har brottats med det i ett halvår och är nu inne på att ha öppet hus från klockan fem. Det var så länge sedan jag hade fest. * * roman. En viktig anledning är att barnen blivit lite äldre. En annan är acceptanse­n för sig själv att han faktiskt är författare. Insikten kom för ett par år sedan, efter en ganska svår period. Daniel Sjölin berättar att han trodde att han var bipolär och genomgick en undersökni­ng.

– Läkaren, som ursprungli­gen kom från Syrien och som inte alls kände igen mig, förklarade att jag inte var bipolär, men att han hade sett liknande testresult­at förr från personer som höll på med något konstnärli­gt. När jag berättade att jag skrev sa han: ”Du ska veta, där jag kommer ifrån medicinera­r vi inte bort poeter, men vi gifter oss inte med dem heller”.

Kändes det som ett erkännande?

– Ja, jag hade upplevt och trott att jag lurat mig själv hela tiden, att jag borde skärpa mig. Men efteråt tänkte jag att det kanske inte var ett så stort misslyckan­de att ge sig in i litteratur­världen ändå. Att jag kanske hade blivit totalt galen av att inte göra det.

Däremot är han medveten om att det kräver en del för att komma tillbaka på banan igen. Att förutsättn­ingarna är annorlunda nu som fyrtioårig trebarnspa­ppa jämfört med när han var tjugo nåt’ och väldigt målinrikta­d.

– Då kan ens drivkraft vara ”jag är världsbäst – akta på er, jag ska fram!”. Detta självbedrä­geri kan också göra att man får saker uträttat. Nu är man inte ung och lovande längre. Jag har också högre krav och vill inte skriva bara för att. Problemet är att det kan vara svårt att få barn gjorda då.

Det har gått tio år sedan Daniel Sjölin gav ut ”Världens sista roman”. Han menade att den var hans absolut sista. Fast samtidigt som barnen blivit större har längtan efter det konstnärli­ga skrivandet ökat. ”Jag känner att jag har fått tillbaka den glädjen.”

DÄREMOT HAR HAN blivit betydligt bättre på att planera och ha rutiner. Dessutom har han insett fördelarna med att motionera. Där har Skilla varit en riktig ögonöppnar­e.

– Varje natt går hon upp och springer i det där hjulet som gnisslar. Man kan tänka att hamstrar springer för att de är uttråkade, att de försöker fly men är för korkade för att förstå att det inte går. Men nej, nej. Man kan se på henne att hon gillar att springa, det är en rörelseglä­dje.

– Jag har själv börjat tycka att det är livets glädjeämne att springa och jaga en innebandyb­oll – då mår jag lite bättre. Hamstern har haft rätt i alla år, man ska gå upp och röra på sig och sedan vara nöjd och glad.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? Fyller: 40 år den 31 oktober.
Bor: I Bromma.
Familj: Hustrun Maria och barnen Signe, 11, Elsa, 8, och Ivar, 4 år.
Gör: Författare, programled­are och redaktör på SVT:S Kulturnyhe­terna, frilansare och moderator.
Om att fylla 40: Så firar jag...
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT Fyller: 40 år den 31 oktober. Bor: I Bromma. Familj: Hustrun Maria och barnen Signe, 11, Elsa, 8, och Ivar, 4 år. Gör: Författare, programled­are och redaktör på SVT:S Kulturnyhe­terna, frilansare och moderator. Om att fylla 40: Så firar jag...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden