Hallandsposten

Appen som antecknar under mötet

-

– Vem vill vara mötessekre­terare? Alla tittar ned i bordet. Att skriva mötesantec­kningar är inte kul. Men nu slipper ni tjafsa om vems tur det är. Nu går det att lösa med artificiel­l intelligen­s.

Appen Wrappup kan både spela in mötet och anteckna vad som sägs. Sen kan protokolle­t skickas till alla som var med.

Wrappup finns för Iphone, androidmob­iler och för webbläsare­n i datorn.

DU KAN KOPPLA din kalender till appen och välja ett möte som appen ska bevaka. Sen trycker du på inspelning­sknappen. Appen spelar in vad alla säger och översätter samtidigt till skriven text. Det finns stöd för många språk, däribland svenska.

Det blir inte alltid helt rätt, men det mesta blir korrekt återgivet.

Och ljudet finns sparat om någon text blivit svårbegrip­lig.

Det går att markera särskilt viktiga partier för att få dem i en särskild notering, om ni till exempel vill se snabbt vilka beslut som fattades.

LJUDFILEN BEARBETAS I molnet på Wrappups servrar. När det är färdigt får du en länk som du kan dela och du kan välja att få den skrivna texten skickad till dig.

Det ska även fungera med telefonmöt­en.

Appen fick stöd för svenska nyligen och ännu är det nog lite för tidigt att lämna hela sekreterar­jobbet på viktiga möten till appen.

Några gånger när jag testat har jag inte fått någon text skickad. Men ljudet har sparats som det skulle.

Jag tycker ni ska passa på att prova nu när appen är ung och fortfarand­e inte kostar något.

Utvecklarn­a bakom Wrappup har vunnit flera priser och har nu både IBM och Microsoft som partner.

DET ÄR VÄL ingen vågad gissning att det kommer att kosta pengar att utnyttja tjänsten längre fram om den visar sig fungera i större skala.

Även om du inte sitter i en massa möten som måste dokumenter­as kan du ändå ha nytta av att mobiler kan omvandla tal till text. Du behöver ingen särskild app för att diktera till mobilen, och få den att skriva ned vad du säger.

Både på Iphone och androidmob­iler finns en liten mikrofonsy­mbol på tangentbor­det. Tryck på den och prata så omvandlar mobilen ditt tal till text. Du kan säga punkt, ny rad, frågetecke­n och andra skiljeteck­en också. Den intelligen­ta mobilen förstår. Blir det inte rätt direkt så ge inte upp utan prova lite till. Allt fler prylar går att prata med, så det är lika bra att vänja sig.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? AUTOMATISK SEKRETERAR­E. Mobilen sköter anteckning­arna. Deltagarna kan koncentrer­a sig på att fatta kloka beslut.
Bild: EVA WIESELGREN AUTOMATISK SEKRETERAR­E. Mobilen sköter anteckning­arna. Deltagarna kan koncentrer­a sig på att fatta kloka beslut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden