Hallandsposten

Em-åttan byter stall

MOTOR: KEN BENGTSSON LÄMNAR ITALIEN FÖR SVERIGE

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Han lämnar italienska JK Yamaha Racing med säte utanför Pisa för att från och med i vinter köra för det nystartade svenska stallet Cross & Enduro Companiet från Göteborg.

– Italienarn­a hade redan två förare klara för Em-serien nästa år och då fanns det bara en plats kvar i VM, men den tackade jag nej till. Jag är sugen på att köra EM en säsong till, säger Ken Bengtson.

I Cross & Enduro Companiet kommer han att köra på ett annat märke, Huskvarna. I stallet åker även jättelöfte­t Viking Lindström, 17, och rutinerade Mats Åkerblom.

– Crossen är mycket större utomlands, men det känns hur kul som helst att ett svenskt stall satsar på EM. Visserlige­n är inte budgeten samma som i Italien, men jag får ändå lika bra backup här hemma som under den här säsongen, konstatera­r Bengtson.

KEN HADE FÖRHOPPNIN­GAR om att placera sig bland de fem bästa i EM i 250 cc, men efter en dålig avslutning i den nionde och sista deltävling­en i Frankrike slutade han åtta totalt.

Bengtson, som på hemmaplan tävlar för Getinge MK, hade till och med häng på en medaljplat­s, men nollade i de två sista heaten och tappade ett par placeringa­r i sammandrag­et.

– Jag hade tio poäng till femteplats­en och 20 till tredjeplat­sen, men jag hade hoppats på mer. I mitten av säsongen låg jag topp 5 och var med däruppe – synd bara att jag inte lyckades hålla i det.

HANS LÅNGSIKTIG­A MÅL är att i framtiden köra MXGP som är den stora Vm-serien för 450 cc, men innan det hoppas han tävla ett par säsonger i VM för 250-cyklar.

– Det teamet jag åkte för i år har funkat bra, men ska jag upp och köra VM så måste jag ha hela paketet med ännu bättre grejer. Det är såpass tufft på den nivån att man behöver ha allt man kan få för att lyckas.

Därför tycker Bengtson att det är bättre att skynda långsamt och ta ett år till i EM för att få mer erfarenhet och rutin.

– Jag kommer att få bra hjälp hemifrån och känner mig trygg. Därför hoppas jag på ett bättre EM nästa år så jag kan få ett bra kontrakt 2019.

Debutsäson­gen slutade med en åttonde plats i EM. Nu byter motocrossf­öraren Ken Bengtson, 20, från Halmstad stall för att ta ytterligar­e ett kliv i karriären.

GETINGE-KOLLEGAN Anton Gole har kört 250-VM under 2017 med en 22:a plats totalt som slutresult­at.

Gole tar nu plats i Bengtsons gamla stall.

– Han körde för Huskvarna och jag för Yamaha så vi brukar skoja om att vi nu byter med varandra, skrattar Ken, som ska få de nya motorcykla­rna i nästa vecka.

– Teamet är så nytt att de inte har lagt upp programmet för nästa år än, men det kommer säkert att bli något läger innan EM startar igen i slutet av mars med en tävling i Spanien.

”Det fanns det bara en plats kvar i VM, men den tackade jag nej till. Jag är sugen på att köra EM en säsong till.”

KEN BENGTSON

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV ?? LÄMNAR YAMAHA. Ken Bengtson från Halmstad kommer att köra för ett nystartat, svenskt stall i EM nästa år.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV LÄMNAR YAMAHA. Ken Bengtson från Halmstad kommer att köra för ett nystartat, svenskt stall i EM nästa år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden