Hallandsposten

Rekordsnab­b ökning av koldioxid

- DANIEL MARTINSSON/TT

Koldioxidh­alterna i atmosfären ökade med rekordfart under 2016, konstatera­r Meteorolog­iska världsorga­nisationen WMO i en rapport. – Det här ska man ta på stort allvar, säger professor Johan Rockström.

Nuvarande koldioxidh­alter har enligt Fn-organisati­onen inte setts på miljontals år, och om inget görs kan de medföra en global temperatur­höjning på tre grader. Wmochefen Petteri Taalas säger att det ännu finns hopp om att vända trenden, men att detta kräver omedelbar handling.

– OM INTE UTSLÄPPEN av koldioxid och andra växthusgas­er sänks snabbt kommer vi att gå mot farliga temperatur­höjningar i slutet av det här seklet, långt över det mål som satts upp i Parisavtal­et, säger han i ett uttalande enligt AFP.

Erik Solheim, ordförande för FN:S miljöprogr­am Unep, konstatera­r av siffrorna inte ljuger.

– Vi släpper fortfarand­e ut alldeles för mycket, och detta måste vändas, sade han i en kommentar till rapporten.

”Dagens koldioxidn­ivåer överträffa­r de naturliga variatione­r som setts under hundratuse­ntals år”, heter det i rapporten från WMO. Koldioxidn­ivåerna i atmosfären nådde 403,3 ppm (miljondela­r) under 2016, en ökning från 400 ppm året innan. Det är en 50 procent snabbare ökning än genomsnitt­et från senaste decenniet. Förutom mänsklig påverkan pekas också väderfenom­enet El Niño ut, som orsakade massiva koldioxidu­tsläpp i atmosfären genom de skogsbränd­er som torkan medförde.

SENAST HALTERNA VAR så här höga var för 3–5 miljoner år sedan, enligt WMO. Då var jordens temperatur 2–3 grader varmare än i dag, vilket medförde smältande isar och kraftigt stigande havsnivåer.

Johan Rockström, professor i miljöveten­skap vid Stockholms universite­t, säger att rapporten ger anledning till oro, och att mycket tyder på att naturens förmåga att ta upp koldioxid börjar gå ned.

– Under årtionde efter årtionde har haven och de naturliga ekosysteme­n på land tagit upp hälften av våra utsläpp av koldioxid. Det är en makalös förmåga hos planeten, förklarar han.

PROBLEMET ENLIGT Rockström är att vi vant oss vid att naturen själv sopar undan halva vår klimatskul­d. Men nu tyder mycket på att den förmågan börjar avta, och orsakerna till detta kan vara både mänsklig påverkan och väderfenom­en.

Rockström tycker att rapporten ska tas på ”stort allvar”.

– Detta är ytterligar­e ett bevis för att vi måste accelerera genomföran­det av Parisavtal­et och ha en fossilfri världsekon­omi till 2050.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden