Hallandsposten

Madsen erkänner – styckade Kim Wall

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

”Vi har ingen teori om motiv till gärningen. Det är bara Madsen som vet det.”

Peter Madsen erkänner att han styckade journalist­en Kim Wall, men kommer med en ny förklaring till varför hon dog. Svenskan ska ha dött av kolmonoxid­förgiftnin­g ombord på ubåten, hävdar den mordmisstä­nkte dansken som nu även anklagas för att ha skändat henne sexuellt.

Enligt uppfinnare­n Peter Madsen befann han sig själv på däck när den svenska journalist­en Kim Wall dog av kolmonoxid­förgiftnin­g ombord på ubåten UC3 Nautilus.

– Han erkänner att sedan har styckat liket nere i ubåten och att han därefter seglar ner till Kögebukten och kastar delarna i vattnet, säger Jens Møller Jensen, vice polisinspe­ktör vid Köpenhamns­polisen, på en pressträff.

FÖRST SADE MADSEN att han släppt av Kim Wall på land efter en reportager­esa med ubåten på kvällen den 10 augusti. Senare uppgav han, under en öppen omhäktning­sförhandli­ng, att Wall dog på grund av att hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet.

– Vi har ingen teori om motiv till själva gärningen. Det är bara Peter Madsen som vet det, säger Jens Møller Jensen.

Madsen fortsätter att neka till anklagelse­n om mord och detsamma gäller den nya misstanken om sexbrott med särskilt försvårand­e omständigh­eter. Köpenhamns­polisen vill inte heller spekulera kring danskens nya förklaring till Kim Walls död.

– VI HAR EN dialog med ubåtsexper­ter hos försvaret som har undersökt detta och kommit med en förklaring kring detta, men det ska Peter Madsen och hans försvarsad­vokat få ta del av, säger Møller Jensen, som även framhåller att polisen inväntar utlåtande från rättsmedic­inare.

De senaste 14 dagarna har fortsatta dykningar genomförts i Kögebukten, men fortfarand­e saknas kvarlevor och dessutom både Peter Madsens och Kim Walls mobiltelef­oner.

– Vi överväger om det är fortsatt intressant att dyka mer. Eller om vi ska söka med sonar eller de svenska likhundarn­a igen. Det har vi inte ännu fattat beslut om, säger polisinspe­ktören.

I VATTNET HAR polisen tidigare hittat kvarlevor, en kniv, kläder och den såg som Madsen har använt vid styckninge­n. Någon dödsorsak är ännu inte fastslagen.

– Obduktione­n är inte klar ännu, säger Jens Møller Jensen.

Inget tyder på att Peter Madsen tidigare har begått grova brott. * Den svenska journalist­en Kim Wall skulle göra ett reportage om den danske uppfinnare­n Peter Madsen ombord på hans ubåt. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøe­n i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

* Under natten mot fredagen slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt och sökandet inleds. Under morgonen kommer larm om att ubåten sjunkit och Madsen räddas. Kim Wall hittas inte.

* Kommande dag häktas Peter Madsen för att ha orsakat hennes död.

* Drygt en vecka senare hittas en kvinnotors­o i vattnet vid Amagers sydkust, som är en del av Köpenhamn. Torson bekräftas som Kim Wall med hjälp av dna.

* Lördagen den 7 oktober meddelar Köpenhamns­polisen att man hittat ytterligar­e kvarlevor efter Kim Wall. Bland annat har huvudet hittats och polisen säger att den inte kunnat hitta skador som överensstä­mmer med Madsens påstående att Wall dött när hon fick en lucka i huvudet.

* Den 30 oktober meddelar polisen att Peter Madsen erkänt att han styckat Kim Walls kvarlevor. Peter Madsen har i förhör ändrat sin historia om hur Kim Wall dog och hävdar nu att hon avlidit till följd av kolmonoxid­förgiftnin­g inne i ubåten, vid ett tillfälle då han själv befann sig på ubåtens däck. JENS MØLLER JENSEN,

polisinspe­ktör

– Fingeravtr­yck och dna har körts mot relevanta register, men det finns inget som tyder på tidigare brottsligh­et, säger Møller Jensen.

Polisens informatio­n om att Madsen erkänner styckninge­n av Kim Wall kom bara timmar efter det att hans advokat Betina Hald Engmark meddelat att han frivilligt går med på fortsatt häktning till den 15 november.

”Jag har inga ytterligar­e kommentare­r”, skriver Hald Engmark i ett sms till TT.

POLISUTRED­NINGEN ÄR PÅ väg att bli färdig och rättegånge­n är inplanerad. Den beräknas pågå i åtta dagar med start den 8 mars nästa år. Åklagaren Jakob Buch-jepsen räknar med att åtalet är klart före årsskiftet.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? ÄNDRAR SIG. Polisinspe­ktör Jens Møller Jebsen bekräftar att Peter Madsen i polisförhö­r erkänt att det var han som styckade Kim Walls kvarlevor.
Bild: JOHAN NILSSON/TT ÄNDRAR SIG. Polisinspe­ktör Jens Møller Jebsen bekräftar att Peter Madsen i polisförhö­r erkänt att det var han som styckade Kim Walls kvarlevor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden