Hallandsposten

Åtalshotad regering har rest till Belgien

- AGNETA STYRMAN/TT

Spaniens riksåklaga­re vill att höga företrädar­e för den avsatta regionala regeringen i Katalonien ska ställas inför rätta, meddelade han i dag. Flera av de åtalshotad­e ledarna befinner sig i Belgien.

Riksåklaga­ren José Manuel Maza har väckt begäran i två instanser: ett mål i specialdom­stolen Audiencia Nacional och ett annat i Högsta domstolen, rapportera­r tidningen El País. Det faller på domare att avgöra om det blir prövningar.

ANKLAGELSE­RNA handlar om brott mot Spaniens författnin­g: uppror och uppvigling. Maza anser att också misstankar om misshushål­lning med allmänna medel ska granskas.

Carles Puigdemont, president i det katalanska självstyre­t, avsattes i fredags. Beslutet hade fattats av centralreg­eringen och godkänts av senaten i Madrid till följd av att de katalanska självständ­ighetssträ­vandena drivits så långt som till en omröstning i det regionala parlamente­t. Katalanern­a röstade då för att utropa självständ­ighet.

Såväl Puigdemont som flera andra medlemmar av den avsatta regeringen är nu i Belgien, enligt tidningen La Vanguardia. De väntas göra ett uttalande under måndagseft­ermiddagen.

Enligt det belgiska mediebolag­et VRT ska Puigdemont träffa politiker i Bryssel, men också advokater.

Carles Puigdemont och hans andreman Oriol Junqueras omfattas båda av den begäran som ställts till Audiencia Nacional.

Men även ett antal andra medlemmar av det katalanska styret riskerar åtal. Vid Högsta domstolen avgörs om andra som enligt RÅ kan ha begått brott ska rannsakas.

Madrid har genom att åberopa artikel 155 i den spanska författnin­gen tagit kontroll över maktutövni­ngen i Katalonien.

NYVAL I REGIONEN har utlysts till den 21 december. Det gjordes av Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy i samband med att Madrid tog över makten och upplöste det sittande parlamente­t.

Puigdemont­s parti, Katalonien­s demokratis­ka parti, kommer att ställa upp i valet, uppger partiföret­rädare enligt Reuters.

 ?? Bild: EMILIO MORENATTI/TT ?? PÅ FLYKT. Carles Puigdemont, president i det katalanska självstyre­t, avsattes i fredags av centralreg­eringen i Madrid. Nu hotas han av åtal.
Bild: EMILIO MORENATTI/TT PÅ FLYKT. Carles Puigdemont, president i det katalanska självstyre­t, avsattes i fredags av centralreg­eringen i Madrid. Nu hotas han av åtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden