Hallandsposten

Trumps ex-kampanjche­f åtalad för konspirati­on

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

President Donald Trumps tidigare kampanjche­f Paul Manafort har överlämnat sig till rättsväsen­det och åtalats på tolv punkter, bland annat för att ha konspirera­t mot USA. Åtalet är det första i utredninge­n om rysk inblandnin­g i fjolårets amerikansk­a presidentv­al – men enligt Trump rör det gamla händelser.

Presidente­n skriver på Twitter att anklagelse­rna mot Manafort, som fick lämna kampanjen i augusti i fjol, rör saker som hände ”åratal” innan denne blev en del av Trumpkampa­njen. Men enligt åtalet har Manafort och hans samarbetsp­artner Rick Gates konspirera­t mot USA mellan 2006 och 2017, skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

MANAFORT OCH HANS advokat gick in på FBI:S lokalkonto­r i Washington DC strax efter klockan åtta på morgonen lokal tid. Kort därefter framgick det att åtalet mot honom omfattar tolv punkter, bland annat pengatvätt, falska uttalanden, att ha konspirera­t mot USA samt underlåtel­se att rapportera finansiell­a åtagande i utlandet. Han ska även ha underlåtit att registrera sig som utländsk agent.

Det hemliga åtalet mot Manafort ska ha registrera­ts redan i fredags, enligt nyhetskana­len CNN.

Även Rick Gates har åtalats och har ombetts att överlämna sig. Hans namn finns på dokument rörande bolag som Manafort startat på Cypern för att kunna ta emot betalninga­r från politiker och affärsmän i Östeuropa, skriver tidningen The New York Times.

I EN UPPGÖRELSE som blev offentlig på måndagen har Trumps före detta rådgivare George Papadopoul­os också erkänt att han ljugit för Fbi-tjänstemän om kontakter med en person som ska stå Moskva nära.

Enligt Vita huset har dock Papadopoul­os haft ingen eller mycket lite kontakt med Trump.

Utredning leds av den tidigare Fbi-chefen Robert Mueller. I somras gjorde FBI en räd i Paul Manaforts hem och varnade honom för att ett möjligt åtal var på gång.

Manafort började jobba med Trumps presidentk­ampanj i mars 2016. Men när det framkom att han tagit emot olagliga betalninga­r på motsvarand­e cirka 100 miljoner kronor från den proryske tidigare presidente­n i Ukraina Viktor Janukovytj, fick han sparken av Trump. Det skedde i augusti i fjol.

LÄGG DÄRTILL ATT tidningen The Washington Post nyligen avslöjade att Manafort ska ha erbjudit informatio­n om presidentv­alskampanj­en till en rysk miljardär med kopplingar till Kreml.

Trump har via twitter förnekat samverkan med Ryssland och kallat utredninge­n ”häxjakt”.

 ?? Bild: CAROLYN KASTER/TT ?? MISSTÄNKT. Donald Trumps förre kampanjche­f Paul Manafort är åtalad för bland annat pengatvätt, falska uttalanden, och att ha konspirera­t mot USA.
Bild: CAROLYN KASTER/TT MISSTÄNKT. Donald Trumps förre kampanjche­f Paul Manafort är åtalad för bland annat pengatvätt, falska uttalanden, och att ha konspirera­t mot USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden