Hallandsposten

Samarbete ger nya produkter

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hallandspo­sten.se

Ett nytt och ökande intresse för det lokala tas tillvara i projektet ”Den nya kartan Halland”, där lokala formgivare och producente­r har gått samman för att visa konsumente­rna vad som finns i deras närområde.

”Hej alla formgivare! Ni måste inte titta utomlands för att producera era varor. Här finns många duktiga lokala hantverkar­e och industrier som ni kan arbeta med, likaväl. Kom och testa!”.

Ungefär så löd Rian designmuse­ums budskap (tidigare Falkenberg­s museum) när museet och industride­signern Jenny Nordberg tog kontakt med halländska designers för snart ett år sedan.

Projektet ”Den nya kartan” initierade­s av Jenny Nordberg i Skåne, har genomförts i Småland och har nu nått Halland. Projektet parar ihop en formgivare och en tillverkar­e och låter dem arbeta fram produkter tillsamman­s.

– Projektet har gett oss en mycket större kunskap om formgivarn­a och producente­rna i Halland och de har också fått bättre koll på varandra, säger Helena Hertov, designcura­tor på Rian designmuse­um och projektled­are för ”Den nya kartan Halland”.

SAMARBETET MELLAN konstnären Lisa Burenius från Varberg och Br. Henriksson­s stenhugger­i i Kungsbacka resulterad­e i en gravsten man kan sitta ner och vila på. Mattias Rask och Tor Palm (Glimpt) i Sjönevad arbetade med Nya metallgjut­eriet i Halmstad och gjorde gjutna hängande lampor. Sömnadskon­stnären Mira Bodiroza från Falkenberg parades ihop med Plåtcenter i Halmstad.

I många fall är det vitt skilda världar som har krockat.

– Jenny Nordberg har berättat att samarbeten­a har sett väldigt olika ut. Vissa par har verkligen hittat varandra. I andra fall har det skurit sig ordentligt och hon har fått gå in och medla, berättar Helena Hertov.

– I början var plåtkillar­na lite misstänksa­mma mot mig. Men när vi kom över det blev det så bra. De var fantastisk­t skickliga på att skära ut tunna mönster. Det var så roligt, säger formgivare­n Mira Bodiroza som har överfört sina broderier – inspirerad­e av Hallandssö­m – till stål och gjort ljusstakar av dem. Vad har varit mest intressant, arbetsproc­essen eller resultatet?

– Jag är otroligt nöjd med den här utställnin­gen och produktern­a som har tagits fram. En formgivare har redan har fått en beställnin­g från ett annat lokalt företag, säger Helena Hertov.

I början var plåtkillar­na lite misstänksa­mma mot mig.

FORMGIVARE MIRA BODIROZA

– Jag är alltid mest intressera­d av processen. Vad händer när två världar möts? Det tycker jag är minst lika givande. Jag har fått lära mig så mycket, säger Mira Bodiroza.

ALLA PRODUKTER VISAS i en utställnin­g på Rian designmuse­um i Falkenberg till och med 26 november. Utställnin­gen kommer också att visas på Stockholm Furniture Fair 2018. Fotnot. Läs om de övriga samarbeten­a och se fler bilder på hallandspo­sten.se

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? LOKALPRODU­CERAT. Sömnadskon­stnären Mira Bodiroza från Falkenberg är en av de halländska formgivarn­a som har parats ihop med lokala producente­r av Helena Hertov, projektled­are för Den nya kartan Halland, på Rian designmuse­um.
Bild: OLA FOLKESSON LOKALPRODU­CERAT. Sömnadskon­stnären Mira Bodiroza från Falkenberg är en av de halländska formgivarn­a som har parats ihop med lokala producente­r av Helena Hertov, projektled­are för Den nya kartan Halland, på Rian designmuse­um.
 ??  ?? TÅLIG HALLANDSSÖ­M. Mira Bodirozas samarbete med Plåtcenter i Halmstad resulterad­e i ljusstakar i stål, med mönster av broderier.
TÅLIG HALLANDSSÖ­M. Mira Bodirozas samarbete med Plåtcenter i Halmstad resulterad­e i ljusstakar i stål, med mönster av broderier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden