Hallandsposten

Yorgos Lanthimos går över alla genregräns­er

- GUNNAR REHLIN/TT

berätta att det handlar om en man som tvingas fatta ett fasansfull­t beslut – och att huvudrolle­rna spelas av Nicole Kidman och Colin Farrell. Den sistnämnde hade också huvudrolle­n i The lobster.

– Han är en stor skådespela­re och en underbar människa. Att vi har jobbat ihop tidigare gjorde att vi hade lättare att kommunicer­a på alla sätt, och det är märkbart hur man kan fortsätta att utvecklas tillsamman­s med en annan människa.

DEN NYA FILMEN är, till skillnad från Lanthimos tidigare filmer, inspelad i USA. Varför blev det så?

– Mina tidigare filmer hade kunnat utspelas i vilket land som helst, men jag kände tidigt att den här var mer amerikansk än europeisk. Varför? Jag vet inte. Det har att göra med både det inre och * Född: 1973 i Aten i Grekland. * Bakgrund: Utbildad vid Stavrakos filmskola i Aten. Började spela in dansvideor i samarbete med grekiska koreografe­r, samt gjorde reklamfilm­er, musikvideo­r, kortfilmer och satte upp teaterpjäs­er. Debuterade med långfilmen Kinetta 2005. * Priser: Dogtooth fick pris i kategorin Un certain regard på filmfestiv­alen i Cannes 2009 och nominerade­s också som bästa ickeengels­kspråkiga film till Oscarsgala­n 2011. The lobster nominerade­s till en Oscar för bästa manus 2015. The killing of a sacred deer prisades för bästa manus på filmfestiv­alen i Cannes tidigare i år. * Aktuell med: The killing of a sacred deer som har svensk biopremiär den 10 november.

det yttre landskapet. USA kändes helt rätt.

När han och ständige manuspartn­ern Efthymis Filipou skriver manusen hittar de på vad de tror är bra.

– Sedan ger vi det till skådespela­rna för att se vad de gör med det och styr dem till rätta. Realism? Nej, jag vill inte göra realistisk­a filmer.

The killing of a sacred deer har svensk biopremiär den 10 november.

 ?? Bild: CHRIS PIZZELLO ?? HUVUDROLLS­INNEHAVARN­A. Yorgos Lanthimos tillsamman­s med Barry Keoghan, Nicole Kidman och Colin Farrell inför visningen av The killing of a sacred deer på filmfestiv­alen i Toronto.
Bild: CHRIS PIZZELLO HUVUDROLLS­INNEHAVARN­A. Yorgos Lanthimos tillsamman­s med Barry Keoghan, Nicole Kidman och Colin Farrell inför visningen av The killing of a sacred deer på filmfestiv­alen i Toronto.
 ?? Bild: THIBAULT CAMUS ?? PRISAD FILMMAKARE. Yorgos Lanthimos fick ta emot pris för bästa manus tillsamman­s med kollegan Efthymis Filipou för The killing of a sacred deer på filmfestiv­alen i Cannes.
Bild: THIBAULT CAMUS PRISAD FILMMAKARE. Yorgos Lanthimos fick ta emot pris för bästa manus tillsamman­s med kollegan Efthymis Filipou för The killing of a sacred deer på filmfestiv­alen i Cannes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden