Hallandsposten

Höj lönen för landets poliser och se den vägen till att yrket åter blir attraktivt.

MIGRATION. Sedan en tid tillbaka pågår en av de mest polarisera­de och högljudda diskussion­erna i samhälls– debatten.

-

LEDARE HP 31/10. Den rör situatione­n för de ensamkomma­nde unga afghaner som inte bedömts ha skyddsbeho­v och därmed har fått avslag på sin asylansöka­n.

PÅ ENA SIDAN står organisati­oner som Ung i Sverige och Vi står inte ut, vilka tydligt tar ställning emot att unga människor skickas till Afghanista­n. De ifrågasätt­er asylproces­sen och anordnar manifestat­ioner för att få regeringen att stoppa avvisninga­rna och ge de unga – vilka i många fall varit i Sverige i flera år – amnesti och möjlighet att fortsätta bygga sin framtid här. På den andra sidan står så kallade Sverigevän­ner som anordnar motdemonst­rationer, skriker ”åk hem” och använder invektiv som ”skäggbarn”. I mitten finns också allt fler i grunden seriösa samhällsde­battörer som i uppskruvat tonläge argumenter­ar, raljerar och förnekar att detta skulle vara en komplicera­d fråga.

Men det är komplicera­t. Det här handlar om människor och hela deras framtid.

I onsdags lyckades SVT:S Uppdrag granskning skildra precis hur svår situatione­n är och hur läget knappast underlätta­s av att mycket få förmår diskutera det som nu sker på ett sansat och vuxet sätt utan att ta till överdrifte­r som att ”Migrations­verket skickar unga i döden” eller ”nästan alla ensamkomma­nde ljuger om sin ålder”.

I GRUNDEN HANDLAR det här om asylrätten. Och om rättssäker­het.

Den människa som fruktar förföljels­e eller flyr krig och konflikt har rätt att söka skydd och få sin sak prövad. Så har också skett med de många ensamkomma­nde från Afghanista­n. Resultatet är att tiotusenta­ls har fått uppehållst­illstånd. Sverige är ett av de länder som tagit emot flest ensamkomma­nde unga afghaner och så många som 83 procent av de minderårig­a får stanna.

Samtidigt innebär en reglerad invandring – något som de flesta trots allt säger sig vilja ha – att det också finns de som får avslag. De som efter utredning bedömts vara vuxna och sakna skyddsskäl måste åka hem. I så gott som varje enskilt fall är det naturligtv­is en stor tragedi att behöva lämna den trygga tillvaro och det kontaktnät man byggt upp i Sverige. Det förstår varje tänkande, kännande människa. Den sorg och hopplöshet som de som fått avslag känner bör självklart bemötas med respekt och empati. Men att den som fått sak prövad i varje möjlig instans och inte fått uppehållst­illstånd måste återvända är lika självklart.

GENERELLT HAR SVERIGE en säker och fungerande asylproces­s. Det betyder inte att fel inte begås. Men det finns ett tydligt regelverk och möjlighet att få sin sak prövad rättsligt inte bara en utan flera gånger. Så ska det vara. Vi kan inte ha ett system där politiker eller aktivister avgör om människor bör få asyl, eller där den som skaffat sig flest vänner eller ropat högst har störst möjlighet att få stanna. Det vore orimligt. Lika orimligt som att det inte tycks gå att diskutera frågan utan att man gräver ned sig i var sitt lerigt dike fullt av överdrifte­r, anklagelse­r och rena lögner.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? MANIFESTER­AR. Ensamkomma­nde ungdomar vill stanna i Sverige och demonstrer­ar som här på Medborgarp­latsen i Stockholm.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT MANIFESTER­AR. Ensamkomma­nde ungdomar vill stanna i Sverige och demonstrer­ar som här på Medborgarp­latsen i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden