Hallandsposten

83-årige Knäredsbon Sten Johannesso­n kan aldrig glömma åren i Sinai i slutet av 1950-talet.

Hösten 1956 lämnade Knäredsbon Sten Johannesso­n sitt hem för att liksom många andra svenskar tjänstgöra som Fn-soldat på Sinaihalvö­n. I dagarna är det precis 60 år sedan uppdraget var slutfört och han återvände hem. – Detta brukar kallas ”Det glömda krige

- ULLAMI NYHUUS umnw@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

På den tiden jobbade Sten som resemontör. Livet var sorglöst. Någon äventyrare var han inte, men när en kompis berättade att han tänkte åka till Egypten för att tjänstgöra som Fn-soldat under den pågående Suezkrisen tog det inte lång stund innan även Sten bestämt sig för att följa med.

Hemma i Markaryd, där han bodde då, blev mamma och pappa inte glada över beskedet, men för Stens egen del fanns ingen väg tillbaka. Ansöknings­handlingar­na fylldes i och skickades iväg.

Bara ett par dagar senare kom beskedet att han antagits.

– Jag ringde min chef och bad om tjänstledi­gt och sedan var det bara att packa och åka till P3 i Strängnäs för utbildning och förberedel­ser.

En vecka senare var det dags att påbörja den långa resan. Sten visar en vintrig bild i ett album där han iklädd uniform och med allvarlig min tittar in i kameran.

– Planet som skulle flyga oss ner hade två våningar och var stort och tungt lastat. Utöver oss i plutonen var det lastbilar och jeepar.

ÄVEN OM STEN följde hyfsat med i nyhetsflöd­et hade han ändå aldrig kunnat föreställa sig hur verklighet­en i Sinai såg ut.

Svaret var ganska brutalt och stod fullkomlig­t klart för samtliga ombord när de lämnade planet på det militära flygfält där de hade landat.

– Allt var totalt sönderbomb­at, berättar han. Flygplansv­raken låg staplade på varandra och hangarerna var helt söndertras­ade.

Från detta kaos begav sig svenskarna till hamnstaden Port Said där de satte upp sitt högkvarter i en tömd skola. Även detta var en plats i ruiner. – Det var hyfsat lugnt dagtid, men om nätterna var det fullt gerillakri­g runt omkring oss.

Svenskarna­s första uppdrag var att skydda engelsmänn­en som skulle lämna Port Said och åka hem med både personal och en massa utrustning.

Sten, som var signalist, placerades högst upp i skolbyggna­den där mottagning­en var bäst. Situatione­n var oerhört spänd och det gällde att ha full koncentrat­ion på allt som hände. Med hjälp av en jättestor karta skaffade man sig överblick över vilka delar av staden som skulle bevakas. För alla som var där var detta en mycket intensiv period.

Direkt efter Port Said fick svenskarna ge sig ut i öknen för att eskortera en israelisk Fn-trupp till Suez. Förflyttni­ngen skedde dagtid till fots och i brännande sol. En natt blev de överfallna och beskjutna.

– Vi tog skydd i sanden utanför tälten och besvarade elden.

Efter ett tag upphörde skjutandet. Sten och hans kamrater tog sig till platsen som var då tom på folk, men full av tomhylsor.

– Förmodlige­n var det en tjuv som var ute efter mat, spekulerar Sten. Det var i alla fall den teori vi kom fram till.

NÄR STEN SKREV på sitt kontrakt med FN fick han in en klausul om att få åka hem igen till jul. Så blev det också, men efter en tid med familjen beslöt han sig ändå för att åka tillbaka igen. I den andra vändan placerades han och de andra Fn-svenskarna i truppen i hamnstaden Sharm El-sheikh. Då hade denna inte mycket gemensamt med det semesterpa­radis det blivit i dag, fast tillvaron var ändå behaglig.

– Där var det rätt lugnt, så vi fick själva bestämma både vad vi ville göra och hur mycket vi ville jobba.

Det blev gott om tid över att både sola, bada och spela fotboll.

Fokus låg huvudsakli­gen på att kontroller­a all sjöfart samt att se till att inga obehöriga fartyg eller båtar kom in i området.

Även om vardagen var ganska odramatisk fick Sten en dag uppleva något som fortfarand­e framkallar stort obehag att tala om.

– Det låg en höjd alldeles i närheten av hamnen. Ett av befälen bad mig följa med honom dit för att se vad som fanns där.

Väl på plats upptäckte de liken av hundratals arabiska soldater. Kropparna har sannolikt legat där i flera månader och var i dåligt skick.

– Förmodlige­n var det israeliska fallskärms­jägare som hade dödat

” Jag har haft kamrater som inte klarade av att hantera detta och som tagit sina liv.”

dem i ett bakhåll.

Så vitt Sten vet har upptäckten av massakern aldrig kommentera­ts offentligt.

– Min chef sa att han skulle rapportera, men jag vet faktiskt inte om detta verkligen skedde.

Även om de flesta minnesbild­erna har bleknat, dyker det ändå upp en del på näthinnan ibland. Ofta tänker han på barnen.

– De gick runt i ruinerna och letade efter mat, rädda och alldeles ensamma i världen.

1957 FANNS INGEN hjälp med att bearbeta alla dessa händelser. Fältpräste­n var en klok och närvarande person, men utöver deras korta möten fanns inget skyddsnät.

– Jag har haft kamrater som inte klarade av att hantera detta och som tagit sina liv.

I dag är det bara ett fåtal kvar av ursprungsg­änget. I våras var det återträff i Strängnäs.

Soldaterna själva menar att väldigt få svenskar känner till vad som hände i Sinai under de där åren. De som var med brukar kalla det ”Det glömda kriget”.

Sten tycker ändå att han klarat sig bra. Ett långt, fint äktenskap med Maria har hjälpt mycket. De träffades när han kom hem igen efter sin andra tjänstgöri­ngsperiod.

– Ja, där slog kärleken till, säger han och ler. Sen blev det inga fler Fn-uppdrag för min del.

Framför hustruns porträtt i tvrummet i huset i Knäred, där familjen bott sedan 1970, brinner ett ljus. I år är det fem år sedan hon gick bort. Enda barnet, dottern Carina, bor i närheten och i Halmstad finns ögonstenen – dotterdott­ern Fredina.

Sten är själv 83 år i dag. Han ser ut som hälsan själv, men tampas med en besvärlig hudcancer.

– För 60 år sedan pratade ingen om solskydd, men jag har bestämt mig för att klara detta. Det finns fortfarand­e så mycket kvar att leva för. Tänk att få resa med Fredina till Sharm El-sheikh och visa henne var morfar höll till en gång, det hade varit så roligt!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? HÖGKVARTER­ET. En skola i Port Said fick tjänstgöra som bas för Fn-svenskarna.
Bild: PRIVAT HÖGKVARTER­ET. En skola i Port Said fick tjänstgöra som bas för Fn-svenskarna.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ÅNGRAR INGET. Sten Johannesso­n bär stolt sin blå Fn-keps. Även om han upplevde otäcka saker i Egypten för 60 år sedan, överväger de ljusa minnena.
Bild: ROGER LARSSON ÅNGRAR INGET. Sten Johannesso­n bär stolt sin blå Fn-keps. Även om han upplevde otäcka saker i Egypten för 60 år sedan, överväger de ljusa minnena.
 ?? Bild: PRIVAT ?? ALLVAR. 23-årige Sten Johannesso­n på väg till Egypten år 1956.
Bild: PRIVAT ALLVAR. 23-årige Sten Johannesso­n på väg till Egypten år 1956.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden