Hallandsposten

Företag ska stanna hemma

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Stockholm, Göteborg, Malmö – och nu Halmstad. Hallands största affärsnätv­erk slår sig ihop med en av landets ledande affärsskol­or för att få företag att stanna i länet.

– Det är inte så att företagen bara försvinner från Halland. Men det är svårt att få hit kvalificer­ad arbetskraf­t, säger Canita Dagård på Marknadsfö­reningen i Halland.

DET HOPPAS MAN ändra på genom en ny satsning tillsamman­s med en av landets ledande affärsskol­or. IHM Business School finns annars placerat i Stockholm, Malmö och Göteborg, och har mer än 50 års erfarenhet av utbildning inom marknadsfö­ring, ledarskap och affärsutve­ckling. Under 2018 startar man tillsamman­s med Marknadsfö­reningen i Halland, med över 900 medlemmar, en akademi för att ”stärka konkurrens­kraften i Halland” och erbjuda utbildning på hemmaplan. På Halmstad arena närmare bestämt.

” Det är inte så att företagen bara försvinner från Halland.”

CANITA DAGÅRD

Halland har en naturlig mötesplats för företagand­e, men ingen utbildning­splats, menar Dagård.

– Vi har tidigare ordnat inspiratio­nsföreläsn­ingar, men inte gått så mycket djupare. Det har IHM kompetense­n för.

MÅLET MED AKADEMIN är att få företagen att stanna i sina hemkommune­r i Halland genom att erbjuda dem utbildning­ar som annars bara finns tillgängli­ga i storstäder­na. Fem utbildning­ar finns planerade för 2018. Bland annat inom ledarskap, digital marknadsfö­ring och ”High potential program”.

– Det finns till exempel många oslipade diamanter. Med rätt utbildning kan de stanna kvar i Halland och utvecklas. De behöver inte försvinna till de större städerna, säger Dagård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden