Hallandsposten

M-ledamot kallar domare ”jävla syltryggar”

- OWE NILSSON/TT

Riksdagsle­damoten Hanif Bali (M) får kritik från partiledni­ngen för sitt uttalande om ”jävla syltryggar som sitter i domstolarn­a”. Hos jurister väcker det förvåning.

Moderatern­as gruppledar­e i riksdagen Tobias Billström är kritisk.

– Jag tycker att Hanif Balis tweet var olämplig”, säger han.

I måndags kväll twittrade Hanif Bali (M): ”Vad är det för jävla syltryggar som sitter i domstolarn­a? Det är bortom mig hur grovt vapenvåld sedan 1996 med flit varit häktningsb­efriat.”

– Vad gäller språkbruke­t så vill jag bara säga att jag utgår från att såväl vi i domstolarn­a som våra politiker respektera­r de grundlägga­nde konstituti­onella förutsättn­ingarna, nämligen att det ska finnas en rågång mellan den lagstiftan­de och dömande församling­en, säger Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt.

efterlyser en

TOBIAS BILLSTRÖM bättre ton.

– Det är viktigt att vi håller en respektful­l ton i sociala medier. Jag utgår från att det även eftersträv­as av alla våra företrädar­e. Det är viktigt att riksdagsle­damöter i sin roll som lagstiftar­e håller en god relation gentemot landets oberoende jurister, säger han.

HANIF BALI TYCKER att det är att märka ord att haka upp sig på ”jävla syltryggar”. Det finns ett betydligt viktigare fokus anser han, att personer med skarpladda­de vapen ibland inte häktas.

– Det är helt orimligt, för det finns möjlighet i lagen att både anhålla och häkta någon som blir gripen med ett skarpladda­t vapen. Det är en praxis som domstolarn­a måste tillämpa. Man kan göra det med gällande lagstiftni­ng men det görs inte i massor av fall, säger han till TT. Är det rimligt att lagstiftar­e kallar domare för syltryggar?

– Jag tycker att det är grymt märkligt att det är en så avslappnad inställnin­g i domstolarn­a, att man inte ger särskilda häktningss­käl när människor grips med skarpladda­de vapen. Ska man använda ordet syltryggar eller inte? Jag vet inte om det är det stora fokuset just nu. Vi har en polis som fått sitt hem beskjutet med automateld. Att då sitta och märka ord, tycker jag inte är den stora faran för rättsstate­n just nu, säger Bali.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden