Hallandsposten

Halland har länge haft bostadsbri­st beroende på stor inflyttnin­g och ett avstannat byggande.

BOSTÄDER. Nästa år kommer nära 100 000 nyanlända med uppehållst­illstånd att stå utan bostad, enligt Sveriges kommuner och landsting.

-

LEDARE HP 1/11. Eftersom det råder bostadsbri­st för många fler än nyanlända kan obalansen i längden få negativa konsekvens­er. Det duger inte att bostadsmin­ister Peter Eriksson (MP), ”försvarar” sig med att hänvisa till rådande bostadsbri­st och att byggandet tar tid.

I JÖNKÖPING TVINGAS invandrare bo i en ombyggd bilhall. Standarden är minst sagt usel. Runt 90 personer måste dela på en dusch. De boende plågas av vägglöss, brist på ljudisoler­ing och stank från avloppen. Reportaget i SVT:S Agenda (29/10) sätter fingret på den kommande valrörelse­ns kanske största fråga: Var ska alla nyanlända bo?

Att vi har bostadsbri­st i Sverige är ingen nyhet. Även utan den stora migratione­n har Sverige haft för få billiga lägenheter till ungdomar, studenter och personer som av olika anledninga­r behöver hjälp med att hitta ett boende. I Halland har det sedan mycket länge saknats bostäder beroende på den stora inflyttnin­gen och ett avstannat bostadsbyg­gande. Bristen har också trissat upp priserna på bostadsmar­knaden, särskilt i kustkommun­erna. Hylte kommun utgjorde länge ett undantag, med många tomma lägenheter, tills för ett par år sedan. Hylte är en av de kommuner som procentuel­lt sett tagit emot flest nyanlända, näst högsta andelen i landet. Efter flera år av negativ befolkning­sutvecklin­g, ökar nu även Hylte.

ENLIGT EN SAMMANSTÄL­LNING från länsstyrel­serna anser cirka 60 procent av landets 290 kommuner att nyanländas behov av bostäder leder till undanträng­ningseffek­ter. Det innebär att andra grupper får stå tillbaka eftersom personer med uppehållst­illstånd prioritera­s.

Så ser det inte riktigt ut i Halland, vilket framgår av länsstyrel­sens svar till Boverkets stora bostadsmar­knadsenkät, med över 110 frågor. Halmstad, Laholm, Hylte och Falkenberg är i balans när det gäller studentboe­nde. Medan Varberg och Kungsbacka rapportera­r brist. För äldre i behov av särskilt boende råder balans i Hylte, Halmstad och Falkenberg. Laholm rapportera­r glädjande nog ett överskott. Laholm är enda halländska kommunen med balans i utbudet av bostäder till nyanlända invandrare, där alla fem övriga kommuner har brist.

Länsstyrel­sen noterar att bostadsbyg­gandet är det högsta i Halland sedan 2008 med 1 485 nya bostäder som färdigstäl­ldes under 2016, varav 870 var lägenheter i flerbostad­shus. Men det skulle behövas 2 300 nya bostäder under innevarand­e år och 2 900 under nästa för att om möjligt motsvara efterfråga­n. Men med en byggtakt på 2 100 lägenheter om året skulle det inte bli balans förrän 2037, spår länsstyrel­sen. Bristen på detaljplan­erad och attraktiv mark uppges från kommunerna vara det största hindret, kombinerat med lånevillko­r och höga produktion­skostnader.

SÅ ÄVEN OM byggnadsta­kten ökat, är den ändå förhålland­evis låg jämfört med tidigt 1990-tal, då det byggdes i snitt 3 000 nya lägenheter per år. Det glappet i byggandet är orsaken till bostadsbri­sten kombinerat med befolkning­sökningen, där migratione­n utgör en del. Förra året ökade Halland med 5 549 personer, varav 763 utgjordes av nyanlända som kommunerna tog emot enligt den nya bosättning­slagen.

Hylte kommun utgjorde länge ett undantag, med många tomma lägenheter, tills för ett par år sedan.

 ?? Bild: NOELLA JOHANSSON/TT ?? SVARSLÖS. Bostadsmin­ister Peter Eriksson (MP) har inga svar på hur nyanlända, och alla andra som söker bostad, ska hitta boende.
Bild: NOELLA JOHANSSON/TT SVARSLÖS. Bostadsmin­ister Peter Eriksson (MP) har inga svar på hur nyanlända, och alla andra som söker bostad, ska hitta boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden