Hallandsposten

Frågor till Harald Fried som spelar student i årets uppsättnin­g av Mord på Wapnö

- ULRIKA AHLBERG 010-471 51 12 ua@hallandspo­sten.se

unge studenten William Lövstedt – alltså jag – har vunnit sin kryssning. Så mycket mer kan jag inte berätta…

3. De andra i ensemblen är 40 plus, medan du har fyllt 20. Hur funkar det? – Det är inga problem. Vi har inte riktigt samma intressen utanför teatern, så jag deltar inte aktivt i alla samtal i logen, haha. Men vi har lärt känna varandra ganska bra, vi börjar ju repetera flera månader före premiären så det blir många timmar vi tillbringa­r ihop i det här kollektive­t.

– Jag är också ansvarig för tekniken – ljud, ljus och även en del filmarbete – och den insatsen tror jag att de andra uppskattar. 4. Hur ser en vanlig spelkväll ut? – Vi brukar säga att föreställn­ingen – med teater och trerätters middag – är cirka fyra timmar lång. Vi håller till i slottets stora festsal på andra våningen. Vi kör fyra akter teater, och däremellan sköter vi skådespela­re serveringe­n. Så det är ganska stressigt, vi är sex personer utan restaurang­erfarenhet som ska se till att 90 gäster får sin mat ungefär samtidigt – plus vatten, salt & peppar och annat. Men mellan varje rätt har vi en liten stund att ladda inför vår nästa akt, och det behövs.

– Tanken är att publiken med hjälp av olika ledtrådar ska knäcka deckargåta­n och i slutet får de fylla i en lapp, där de meddelar vem de tror är mördaren. Vissa går verkligen in för det och antecknar Fotnot. Den 6 oktober var det premiär för ”Döden går ombord på M/S Lycka” inom ramen för Mord på Wapnö, en pjäs av Johan Gille och Peter Nyström. Årets deckargåta var den tionde i ordningen enligt konceptet för Mord på Wapnö. Vissa helger spelar man både fredag och lördag, andra endast lördag. Sista föreställn­ingen för höstsäsong­en ges den 9 december – sedan fortsätter man under våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden