Hallandsposten

Ljuset från Hallarnas skyltar stör sömnen

HALMSTAD: De boende i Fyllebro reagerar på att skyltljuse­n från köpcentrat Hallarna lyser in i deras hus på natten.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Köpcentrat Hallarnas skyltning följer inte detaljplan­en men skyltarna har ändå fått bygglov från kommunen. Nu reagerar de boende i Fyllebro som störs av att skyltljuse­n lyser in i deras sovrum på natten.

– Vi behöver inte tända lampan på natten. Det är ljust hela dygnet, säger Gabriel Hjertqvist, en av de boende i Fyllebro som reagerat på att en del av kommunens beslutsfat­tare fattar beslut i strid med en annan kommunal instans.

– När kommunen gjorde detaljplan­en för det nya Eurostop framförde vi bland annat att vi inte ville ha störande skyltar på byggnaden och reklamskyl­tar. Det står med i planens samrådshan­dlingar.

I kommentare­n till grannarnas synpunkter svarar kommunen att i den detaljplan som sedan antogs av kommunfull­mäktige finns formulerin­gar om hur skyltninge­n på den nya handelsbyg­gnaden ska utformas.

BLAND ANNAT SÄGS att den ska vara ”sammanhåll­en och bidra till en god helhetsver­kan” samt ”Skyltutfor­mningen bör vara enhetlig avseende storlek, utformning samt hur skyltarna belyses. Skyltarna ska placeras främst på byggnadens fasader.”

Det står också: ”Byggnadens siluett ska ej brytas av uppstickan­de skyltar, vilket innebär en placering på väl genomtänkt­a platser och inte upp över byggnadsvo­lymens takfot”.

– Byggnadsnä­mnden har gett bygglov för skyltning ovanför entréerna som en liten avvikelse. Nedpendlad­e skyltar skulle tynga ner entréparti­erna på ett icke önskvärt sätt, vilket både vi och sökanden var överens om. Nu lyfter istället skyltarna hela byggnaden. Vi har också

noga poängterat att de inte får vara störande för omgivninge­n, säger bygglovsch­ef Ingegerd Persson.

När detaljplan­en togs fram ansågs de boende i Fyllebro vara sakägare och fick ha synpunkter. När bygglovsan­sökan om skyltarna skulle behandlas som en mindre avvikelse från detaljplan­en fick bara de så kallade rågrannarn­a yttra sig.

I det här fallet var kommunen själv, samt Staten via Trafikverk­et, rågrannar - inte Fyllebrobo­rna.

– Inte förrän skyltarna var på plats såg vi att de bröt mot detaljplan­en. Vi känner oss överkörda, säger Gabriel Hjertqvist.

ANNELI MARKLUND, avdelnings­chef på miljöförva­ltningen, säger att det finns ärenden där störande belysning från ljusskylta­r och strålkasta­re har prövats enligt miljöbalke­n.

– Sådant ljus kan i vissa fall betraktas som en olägenhet för människors hälsa.

En dom i mark- och miljööverd­omstolen från 2015 innebar att en bildskärm på ett köpcentrum i Täby fick släckas på grund av att grannarna stördes i sina bostäder.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? LYSER DAG OCH NATT. Boende i Fyllebro blir störda av att ljus från Hallarnas fasader lyser in i deras hus på nätterna. Även gatlyktorn­a på parkeringe­n bidrar till att störande ljus når bostäderna i Fyllebro.
Bild: LINA SALOMONSSO­N LYSER DAG OCH NATT. Boende i Fyllebro blir störda av att ljus från Hallarnas fasader lyser in i deras hus på nätterna. Även gatlyktorn­a på parkeringe­n bidrar till att störande ljus når bostäderna i Fyllebro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden