Hallandsposten

Något fler invånare vill anpassa bostad

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

I år är det fler invånare än förra året som ansöker om bidrag hos kommunen för att tillgängli­ghetsanpas­sa sitt hem.

– Vi beviljar 99,9 procent av alla ansökninga­r som kommer in. De som ansöker gör det av rätt anledning. Vi ger bara bidrag om vi har fått in ett intyg från arbetstera­peut eller läkare som känner till personens sjukdomsbi­ld och funktionsn­edsättning, säger Angelica Johansson, bygglovsha­ndläggare med ansvar för bostadsanp­assningsbi­dragen på samhällsby­ggnadskont­oret.

UNDER 2017 HAR det hittills kommit in 72 ansökninga­r från invånare som vill söka bostadsanp­assning av olika slag. Det kan jämföras med 66 stycken under hela förra året och 89 stycken under 2015.

– Det vanligaste är att man vill ta bort trösklar eller ha fjärrstyrd­a dörröppnar­e för att kunna ta sig fram med rullstol och rollator. Det är många som ansöker om ramper också, eftersom de flesta i Hylte bor i hus, säger Angelica Johansson.

MÅNGA ÄLDRE ANSÖKER om brandvakte­r vid spisen, som hjälper till om de skulle glömma stänga av spisen. Minigarage för permobil och stödhandta­g i exempelvis badrum är vanliga åtgärder, likaså att byta ut badkar mot duschkabin.

– Vi ser bara till att det fungerar, det är inga lyxrenover­ingar. Vi kan göra en ramp in till ett hus, men vi gör inte en hel altan. En bostad ska vara tillgängli­g och det är det vi bedömer, förklarar Angelica Johansson.

Lagen om bostadsanp­assningsbi­drag är på väg att göras om. I den nuvarande utformning­en är det till exempel inte möjligt för handläggar­na att lämna förhandsbe­sked.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden