Hallandsposten

Nätverk vill stoppa tvångsomfl­yttningar

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Frys alla beslut som tvingar ensamkomma­nde som fyllt 18 år att flytta från kommunen. Det föreslår ett nätverk som engagerat sig i frågan. – Läget är akut, flera har redan drabbats, säger Birgitta Jönsson, god man.

Samma dag som en asylsökand­e blir myndig flyttas ansvaret från kommunen till Migrations­verket. Det har gjort att många hamnar i kläm, menar nätverket som bland annat består av gode män och skolperson­al.

– Ungdomarna måste lämna sina HVB- eller familjehem för att flytta in på Migrations­verkets boende. I Halmstad finns två, Spenshult och Arena hotell (numera Way in, reds anm), och om de är fullbelagd­a blir de tvungna att flytta till andra delar av landet, säger Birgitta Jönsson från nätverket.

EFTERSOM MÅNGA HAR bott i kommunen i ett par år och hunnit rota sig innebär flytten ett trauma. De måste byta skola och förlorar sina vänner och det nätverk som de har byggt upp.

– De blir fråntagna all trygghet. De tappar allt, de slocknar. Och den psykiska ohälsan i den här gruppen är redan enorm, säger Birgitta Jönsson och tillägger:

– För dem som får sin ålder uppskriven kommer beslutet dessutom över en natt.

Nätverket har i flera skrivelser frågat politikern­a i socialnämn­den hur de tänker agera för att de som har fyllt 18 år och som inte har fått ett definitivt besked ska kunna stanna. Särskilt med tanke på att regeringen skjutit till pengar till kommunerna som är öronmärkta för att försöka lösa just den här problemati­ken.

– Flera har redan tvingats flytta till andra kommuner. Socialen lämnar ingen tidsfrist utan det är omedelbar flyttning som gäller, säger Birgitta Jönsson.

NÄTVERKET HAR LÄMNAT förslag på lösningar som de menar skulle skapa ett andrum för de drabbade. Först och främst vill man att socialnämn­dens ordförande tar beslut om att frysa alla beslut om utflyttnin­gar från kommunen, vilket gjorts i bland annat Uppsala.

– Sedan anser vi att den som får sin ålder uppskriven till 18 år ska få bo kvar på sitt HVB- eller familjehem tills beslutet vunnit laga kraft eller tills de fyller 18. Vi vill också ha en mjukare övergång när en ungdom ska flytta till Migrations­verkets boenden genom att han eller hon får stödinsats­er från kommunen och civilsamhä­llet, säger Birgitta Jönsson.

Vidare vill gruppen tillämpa den så kallade Laholmsmod­ellen. Den går ut på att om den asylsökand­e kan ordna eget boende kan ett visst bidrag utgå till hjälp för hyra och omkostnade­r. Och i de fall där det inte finns något annat boende och Spenshult eller Way-in är fullt, anser nätverket att 18-åringen ska få bo kvar i sitt kommunala boende tills en plats blir ledig.

Nätverket har även startat ett upprop på Facebook som pågår till den 14 november. Namninsaml­ingen ska sedan lämnas över till socialnämn­den.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? FÖRESLÅR ÅTGÄRDER. Birgitta Jönsson är kontaktper­son för ett nätverk som vill att kommunen ska ta ansvar för ensamkomma­nde i asylproces­s även när de fyllt 18 år. Eftersom det i dag är fullt på Spenshult och Way in hotell tvingas de annars lämna kommunen.
Bild: HP/ARKIV FÖRESLÅR ÅTGÄRDER. Birgitta Jönsson är kontaktper­son för ett nätverk som vill att kommunen ska ta ansvar för ensamkomma­nde i asylproces­s även när de fyllt 18 år. Eftersom det i dag är fullt på Spenshult och Way in hotell tvingas de annars lämna kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden