Hallandsposten

Bättre koll i grupperna på Facebook

- SOCIALA MEDIER @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Nu ska det bli bättre ordning i Facebookgr­upperna. De som sköter grupperna ska få små märken på sina profiler och nya möjlighete­r att tillfällig­t stänga av medlemmar som inte sköter sig.

Att vara med i grupper på Facebook har blivit ett sätt att umgås. De som bor på samma plats har grupper för att diskutera vad som händer i trakten, föreningar har grupper för att informera och kommunicer­a med medlemmarn­a, människor med gemensamma intressen eller problem har grupper där de kan diskutera och få nya vänner. Eller ovänner. Även i till synes helt oförarglig­a frågor verkar det finnas folk som medvetet missförstå­r och går in för att reta upp andra.

grupperna har ofta ett tufft jobb med att hålla ordning, särskilt i öppna grupper med många medlemmar.

Nu vill Facebook göra det lättare för dessa tappra och oftast oavlönade personer. Administra­törerna ska få nya verktyg:

• Ett litet emblem på profilen ska visa vem som är administra­tör, moderator eller ny medlem i gruppen.

• Det ska gå att göra meddelande­n som automatisk­t hälsar nykomlinga­r välkomna i gruppen och listar deras namn.

• Alla medlemmar i en grupp ska få medlemspro­filer som andra i gruppen kan titta på. Då ser de informatio­n som medlemmen valt att göra publik.

• Administra­tören får nya sätt att kontroller­a medlemmarn­a. Till exempel att tillfällig­t stänga av den som inte följer reglerna från att göra inlägg och kommentera.

Som medlem i en grupp gör du klokt i att alltid läsa reglerna. Står det till exempel att det inte är tilllåtet att sälja saker i gruppen så är det bättre att låta bli än att lägga ut något till försäljnin­g och skriva ”admin får ta bort om det inte är ok”. Admin är inte en robot utan en medmännisk­a.

DET ÄR OCKSÅ klokt att följa vanliga umgängesre­gler även i det digitala livet. Du står inte på torget och skriker anklagelse­r och okvädnings­ord till de som går förbi. Gör det inte på Facebook heller.

Är du med i grupper där hat och hot är vanligt – svara inte med samma mynt utan försök föregå med gott exempel.

När facebookgr­upper fungerar bra är de fantastisk­a. Du kan få en soffa, hjälp med att skruva isär gräsklippa­ren eller någon att diskutera olika tältmodell­er med mitt i natten.

 ?? Bild: SKÄRMBILD ?? NYTT EMBLEM. Francis Luu har fått ett litet emblem som visar att det här är en av moderatore­rna i en hundägargr­upp. Facebooks nya funktioner rullas ut efterhand. Du märker när de kommer till dina grupper.
Bild: SKÄRMBILD NYTT EMBLEM. Francis Luu har fått ett litet emblem som visar att det här är en av moderatore­rna i en hundägargr­upp. Facebooks nya funktioner rullas ut efterhand. Du märker när de kommer till dina grupper.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden