Hallandsposten

Halmstad.

Restaurang­elever på Sturegymna­siet har i år tagit fram sitt eget julöl.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Lite sötare och lite mörkare. Sturegymna­siets eget julöl har skapats av servitörer­na själva. Lagom till julbordet är det dags att smaka.

Restaurang­programmet­s elever ska möta verklighet­en så väl förberedda som möjligt. Under deras sista år på skolan får de bland annat ordna vinprovnin­g, gåsmiddag och så klart: det klassiska julbordet.

1 200 personer får plats sammanlagt på de olika sittningar­na under julbordsve­ckan, vecka 50. Det är fullbokat sedan länge. I år finns det utöver alla klassiska läckerhete­r också ett eget julöl på menyn.

– Det är mycket roligare om man kan åka ut och vara med i processen, i stället för att bara läsa sig till hur man gör julöl, beskriver läraren Björn Berling samarbetet med ett lokalt bryggeri.

RESAN FRAM TILL det egna ölet började med att bryggmästa­ren besökte klassen på Sturegymna­siet, förklarade hur processen går till och gav sedan eleverna fria händer att utforma smaken.

– Vi arbetade i grupper och satte sedan ihop en kompromiss av förslagen, en smak som är ”ungefär” det alla grupperna ville, fortsätter Björn Berling.

Eleven Rasmus Lindblad berättar om sina intryck:

– Det känns som att vi har hyfsat bra koll på julöl nu. Det ska vara lite mörkare, lite sötare och vi har valt olika julkryddor som kanel, apelsin och nejlikor för att fånga julsmaken. Det har varit jättekul, verkligen. Ölet blev gott också, säger han.

ATT FÅ BESÖKA bryggeriet och vara med i processen är en extra, fördjupand­e dimension:

– Jag tycker att det här är mycket bättre än att bara sitta och läsa i en bok. Det är ju en praktisk utbildning vi går, det är ett praktiskt jobb vi lär oss då är det bäst att lära sig på det här sättet också, beskriver han och summerar sina intryck:

– Det blir roligare att sälja något till gästerna som vi gjort själva.

Björn Berling ser direkt skillnad när elevernas engagemang vaknar. På skolans får de laga mat på riktigt, servera på riktigt. Närkontakt­en med bryggeriet innebär samma sak: mer på riktigt än det som läroböcker kan förmedla:

– Alla tycker nog inte att det är jätterolig­t att läsa och sedan få ett prov av mig. Här har vi varit med i hela processen och till och med varit med om buteljerin­gen. Man lär sig utan att behöva sitta och nöta in det. Vi försöker göra utbildning­en så verklig som möjligt, vi tar in massor av gäster i restaurang­en och vi har till exempel serverings­tillstånd. Det ingår i utbildning­en.

Sture Nobel tappas i omkring 1 000 flaskor. Under julbordsve­ckan väntas 1 200 matgäster.

– Man hoppas ju att det ska bli någon flaska över, säger Rasmus Lindblad.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KAN SJÄLV. Sture Nobel är resultatet av restaurang­programmet­s kunskapsja­kt inför årets julbord. Eleverna, däribland Rasmus Lindblad, har själva smaksatt ölet.
Bild: JARI VÄLITALO KAN SJÄLV. Sture Nobel är resultatet av restaurang­programmet­s kunskapsja­kt inför årets julbord. Eleverna, däribland Rasmus Lindblad, har själva smaksatt ölet.
 ??  ?? REDO. Samarbetet med bryggeriet ökade intresset att lära sig mer om öl, för bland andra Emma Larsson, Nisse Sävlind och Tim Nilsson.
REDO. Samarbetet med bryggeriet ökade intresset att lära sig mer om öl, för bland andra Emma Larsson, Nisse Sävlind och Tim Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden