Hallandsposten

Ännu oklart kring brand

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Polisen har ännu inte några svar om villabrand­en.

Polisen misstänker ingen person för branden som ödelade villan på Norra utmarken i oktober. Den tekniska undersökni­ngen är fortfarand­e inte klar.

Villan eldhärjade­s för drygt en månad sedan, strax före midnatt den 6 oktober. Ett barn i skolåldern saknas efter branden.

– Vi har gjort vissa fynd, som skickats för analys. Men det tar upp till två månader att få svar. Vår egen tekniska undersökni­ng är ännu inte klar heller, men vi har inte längre någon person misstänkt för brott i samband med branden, säger Linda Sörbye, förundersö­kningsleda­re vid polisen i Halmstad.

Efter branden beslutade vice chefsåklag­are Charlotte Österlund att delge de två vuxna, som befann sig i huset när branden startade, misstanke om grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t och grovt vållande till annans död. Misstankar­na mot den ena personen avskrevs ganska snart och nu är även misstankar­na mot den andre personen avskrivna.

POLISENS TEKNIKER OCH utredare har varit vid brandplats­en i omgångar. Man har bland annat sökt i brandreste­rna med kriminal-sökhundar flera gånger, senast den 24 oktober innan man efter ytterligar­e lite kringarbet­e på brandplats­en kunde häva avspärrnin­garna kring brandreste­rna förra veckan.

– Hela huset rasade ned i källarplan­et och sedan har vi haft maskiner som lyft upp materialet för att teknikerna skulle kunna gå igenom allt. Vi var till och med tvungna att riva skorstenen innan vi kunde börja undersöka brandplats­en, fortsätter Linda Sörbye.

Den nedbrunna villan utgör en av de besvärliga­re brandplats­erna att undersöka. Den intensiva branden totalförst­örde huset och lämnade inte mycket kvar för teknikerna att arbeta med.

– Jag har aldrig varit på något liknande, det är mycket att beakta, dels att det saknas ett barn, dels att det knappt finns någonting kvar av huset. Vår förhoppnin­g nu är att undersökni­ngen av fynden gör att vi ska kunna fastställa att barnet var kvar i huset.

DET ÄR INTE alls ovanligt att polis eller åklagare rubricerar händelser som den här med en allvarlig brottskate­gori i början av utrednings­arbetet. Det är lättare att växla nedåt än att göra tvärtom.

– Det finns risk för att man tappar fart i utrednings­arbetet annars, om man skulle göra tvärtom.

Även om ingen är misstänkt för brott betyder det inte att polisen helt kan utesluta att ett brott ligger bakom branden. Formellt måste det beskedet vänta tills den tekniska utredninge­n är avslutad.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? VÄNTAR PÅ SVAR. Utredninge­n efter villabrand­en på Norra utmarken är inte klar. Ingen person är misstänkt för brott.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV VÄNTAR PÅ SVAR. Utredninge­n efter villabrand­en på Norra utmarken är inte klar. Ingen person är misstänkt för brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden