Hallandsposten

På Vallåsen är det redan vinter

LAHOLM: Skidanlägg­ningen på Hallandsås kan nu göra snö även i mildväder. ”Ett jättestort steg för oss”, säger skidområde­schef Dan Olsson.

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

– Det här är ett jättestort steg för oss. Vi har landets sämsta förutsättn­ingar för snö och måste göra allt vi kan, säger Dan Olsson som är skidområde­schef på Vallåsen.

Koncernen Branäs har satsat 7,5 miljoner kronor på snöfabrike­n. Dan Olsson berättar att den i princip kan skapa snö även om det är 30 grader varmt.

Det gör man förstås inte. Tanken är att köra snöfabrike­n när det är hösttemper­aturer ner till nollan. På så vis kan skidanlägg­ningen få ett försprång på vintern.

– Våra vanliga snökanoner startar vid cirka minus två grader, säger Dan Olsson.

OCH DET ÄR med vinterkyla och ”riktiga” snökanoner som de stora volymerna kommer.

– När det blev kallt förra året gick vi från gröna backar till över en meters snödjup på två och ett halvt dygn, säger Dan Olsson.

Men till dess kan snöfabrike­n stå och tugga. Vallåsen startade sitt nyförvärv den 1 november. Nu finns redan rätt maffiga snöhögar i backen. Det fyller på med sisådär 200 kubikmeter per dygn.

UTVÄNDIGT SER snöfabrike­n ut som två lastcontai­nrar staplade ovanpå varandra. Därinne skapas – med hjälp av ett kraftigt frysaggreg­at – egentligen inte snö, utan finfördela­d is.

– Den fungerar som en stor iskross. Is fryses på väggarna och en skrapa drar ner isen, som sedan kan blåsas ut. Vi blåser den cirka 70 meter ut i backen, säger Dan Olsson.

Isen kommer från en ny borra som förser anläggning­en med vatten. Vatten som förstås går tillbaka till naturen när snön smälter bort.

MED HJÄLP AV den här snöfabrike­n kommer det att bli slut på våndan av att inte veta när skidåkning­en kan dra igång.

Åtminstone någon backe ska kunna öppna med hjälp av fabriken.

– Kan vi alltid få med oss julhelgen är det win-win. Både för oss och för våra gäster. Det blir också mycket lättare att planera för personalen, säger Dan Olsson.

En fast startpunkt för skidsäsong­en kommer dock inte förrän säsongen 2018/2019.

– Vi kanske behöver starta redan 1 oktober om vi ska kunna garantera julhelgen. Än är det för tidigt att kunna säga ett datum för den här säsongen, säger Dan Olsson.

Redan nu lägger Vallåsen snö i skidbacken. Det är möjligt med en ny snöfabrik som kan jobba oberoende av utetempera­turen. Nu ska det kunna bli en vit jul varenda år.

FÖR ÄVEN OM snöteknike­n går framåt med stormsteg finns det inget som klår riktig vinter.

– Det behövs 120 000 kubikmeter snö för att fylla alla våra backar. Om vi skulle klara det med 200 kubikmeter per dygn hade snöfabrike­n behövt gå året runt, konstatera­r Dan Olsson.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? DET SKA BÖRJAS I TID. Snöberget i backen ser malplacera­t ut vid den här årstiden. Men fabrikssnö­n är Vallåsens chans att få en tidig skidsäsong.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N DET SKA BÖRJAS I TID. Snöberget i backen ser malplacera­t ut vid den här årstiden. Men fabrikssnö­n är Vallåsens chans att få en tidig skidsäsong.
 ??  ?? ETT, TU, TRE. Ovanför glastratte­n bakom Dan Olsson fryser maskinen vatten till is. En roterande skrapa drar ner isen till en kompressor. Utanför fabriken blåses isen ut i ett plaströr som leder bort till skidbacken. Väl framme blåses isen ut och bildar...
ETT, TU, TRE. Ovanför glastratte­n bakom Dan Olsson fryser maskinen vatten till is. En roterande skrapa drar ner isen till en kompressor. Utanför fabriken blåses isen ut i ett plaströr som leder bort till skidbacken. Väl framme blåses isen ut och bildar...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden