Hallandsposten

Anpassning som tar lång tid

-

De t kommunala handlingsp­rogrammet förhållbar­a transporte­r i Halmstad prioritera­r gång-och cykeltrafi­kanter tillsamman­s med kollektivt­rafik och godstransp­orter med järnväg och sjöfart. Sist i raden kommer biltrafike­n. I kommunens övergripan­de mål talas under miljö- och energiavsn­ittet om att ”Halmstad ska utvecklas på ett för människor och miljö långsiktig­t hållbart sätt. Halmstad ska arbeta för en omställnin­g till förnyelseb­ara bränslen och nya energisyst­em. Halmstad ska vara rent, snyggt och grönt”.

Om man tar sig högst upp i Trade center vid Högskolan och blickar ut över staden syns numera mängder av solceller placerade på taken. På gamla Skedalatip­pen är marken täckt av solceller. Här och var finns laddningss­tationer förelbilar och via Cykelteket går det att låna en batteridri­ven lastcykel. Det finns en kommunalt anställd kommunekol­og och inom kortrekryt­er asen klimat an pass s n in g s samordnare.

SÅ KOM INTE och säg att Halmstad inte är på tårna när det gäller klimat- och miljöarbet­e. Eller?

Om man frågar Klimatakti­on Halmstad, en partipolit­iskt oberoende organisati­on, blir nog svaret hängande i luften. Exempelvis är aktionsgru­ppen mycket kritisk till dragningen av den nya Södra infarten och till att det byggs ett nytt bostadsomr­åde på Tullkammar­kajen som inte tar tillräckli­g höjd för att vattnet i Nissan och Kattegatt stiger.

I kväll onsdagen den 8 november genomförs ett program på Stadsbibli­oteket i Halmstad om frågan hur Halmstads planering förklimatf­örändringa­rs e rut. Medverkar gör kommunråde­n Jenny Axelsson( C ), ordförande­isa m hälls byggnadsut­skottet, och Bertil Andersson( S ), viceordför­ande i samma utskott, tillsamman smed tjänsteman­nen Henrik Larsson f rånteknik-och fritidsför­valtningen.

Ofta när vi pratar om klimatfråg­orna låter det som om det är ett bekymmer som ligger avlägset någonstans i framtiden. Det är också svårt att sätta fingret på ett enda problem, som när det är löst i ett slag åstadkomme­r den avgörande lösningen. Grejen med klimatfråg­orna är ju att de hänger ihop med hela vår livsstil, vad vi har gjort hittills – eller framför allt inte gjort. Allt från att vi har gått från ett jordbrukss­amhället il lett industrisa­mhälle, från att ha lämnat landsbygde­n för städer till att vi reser med fossildriv­na fordon på marken och i luften. Med utveckling­en skapar vi helt nya ämnen som ett tag var praktiska och bra, till att i nästa stund vara värsta miljöboven som är omständlig att återvinna.

I Halmstads och Laholms kommuner råder fortfarand­e bevattning­sförbud f örat tom möjligt spara på vattnets å att grundvatte­nnivåerna kan stabiliser­as, en pedagogisk utmaning efter denna usla sommar. Men nödvändig. Samtidigt pratar alltså aktionsgru­ppen precis som meteorolog­en Pär Holmgren (HP 7/11) om att de stigande havsnivåer­na som det största hotet för en plats som Halmstad.

SÅ ÅTERIGEN. HUR ser planeringe­n ut för en växande kommun som Halmstad som behöver mer jordbruksm­ark för att kunna bygga och möta efterfråga­n på bostäder, skolor, förskolor och transportv­ägar? Och – inte minst – har vi råd att låta bli?

 ?? MARIANNE HOLM Politisk redaktör Tel: 010-471 51 29 mh@hallandspo­sten.se ??
MARIANNE HOLM Politisk redaktör Tel: 010-471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden